Φουκουσίμα: σε 6 με 9 μήνες ο τερματισμός της λειτουργίας των αντιδραστήρων

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Φουκουσίμα ανακοίνωσε η TEPCO, σύμφωνα με δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου Xinhuanet.

Ειδικότερα η εταιρεία έχει στόχο μέσα σε τρεις μήνες να μειώσει τη διαρροή ραδιενέργειας και σε έξι με εννιά μήνες να διακόψει πλήρως τη λειτουργία των αντιδραστήρων στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί.

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας είχε ζητήσει από την TEPCO, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, να εκδώσει χρονοδιάγραμμα για την σταθεροποίηση της κατάστασης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της TEPCO, Tsunehisa Katsumatz, τόνισε ότι «το πρώτο βήμα θα είναι η βαθμιαία μείωση των επιπέδων της ραδιενέργειας».

«Το δεύτερο βήμα θα είναι να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο τις ραδιενεργές ουσίες και να μειώσουμε τη διαρροή ραδιενέργειας σε χαμηλά επίπεδα», προσέθεσε.

Όπως επισήμανε ο κ. Katsumatz, τα δυο βήματα συμβάλλουν στην άμεση αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς το εργοστάσιο θα είναι πλέον ασφαλές και η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές της Ιαπωνίας έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο της σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στο σταθμό της Φουκουσίμα στην κατηγορία 7, ενώ οι συνέπειες από το ατύχημα θεωρούνται αντίστοιχες του Τσέρνομπιλ.

Το εργοστάσιο της Φουκουσίμα υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου.

Έκτοτε η TEPCO προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

econews

Σχόλια