ΔΕΗ: συνδικάτα κατά αποκρατικοποίησης – Τι λέει η Μπιρμπίλη

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την αντίδρασή τους στη σχεδιαζόμενη πώληση ποσοστού 17% της ΔΕΗ προετοιμάζουν τα συνδικάτα εργαζομένων της Επιχείρησης. Την ίδια στιγμή η πώληση ποσοστού της Επιχείρησης αναμένεται να αποτελέσει (μία ακόμα) «καυτή πατάτα» στα χέρια της κυβέρνησης.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου τη Μεγάλη Τρίτη (19/4) στην οποία αναμένεται να απαντήσει στις αιτιάσεις περί της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού της ΔΕΗ από τον κρατικό κορβανά, αλλά και στα προνομιακά τιμολόγια που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης.

Μάλιστα, το συνδικάτο αυτοανάγεται σε προστάτη των φτωχών και ανέργων που έχει δημιουργήσει η κρίση στη χώρα μας: «μαζί μας σε αυτό τον αγώνα –και ας μην έχουν καμιά αμφιβολία για αυτό- θα έχουμε τα εκατομμύρια του λαού, τα εκατομμύρια των φτωχών και των ανέργων που ήδη σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα. Και αυτό θα φροντίσουμε να εκφραστεί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, το Σωματείο Ορυχείων Σταθμών (ΣΟΣ) της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «η κυβέρνηση αθετώντας τις δεσμεύσεις της για τη διατήρηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου υπό δημόσιο έλεγχο, παραχωρεί τη μεγαλύτερη και την πλέον κερδοφόρα επιχείρηση της χώρα στα ιδιωτικά συμφέροντα» και προσθέτει πως , «η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ δεν θα επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα, αντίθετα θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, στην αλλοίωση του κοινωνικού χαρακτήρα της επιχείρησης. Θα επιφέρει δυσανάλογη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, με μόνο στόχο την πριμοδότηση των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή».

Καλεί τέλος τις τοπικές Αρχές της Πελοποννήσου να αντιδράσουν στο «ξεπούλημα».

—Τι λέει το ΥΠΕΚΑ
Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος εμφανίζεται προβληματισμένη για τη διαχείριση του θέματος της πώλησης του «πακέτου» 17% της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο πως  «εφόσον προχωρήσει η μετοχοποίηση, τότε δεν μπορεί να δοθεί και το 40% της λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους», μέσω swaps.

Η κα Μπιρμπίλη φέρεται αντίθετη με την πρόθεση της κυβέρνησης πώλησης του 17% και διατήρησεις του management με ποσοστό 34%, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα απαξιώσει την Επιχείρηση.

Σχόλια