Σχέδιο «απόβασης» λεμούριων στην Καραϊβική – Αντιδρούν περιβαλλοντικές οργανώσεις

0
58

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Λεμούριους στην Καραϊβική επιθυμεί να εισαγάγει ο πολυεκατομμυριούχος Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, προκαλώντας την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την άγρια πανίδα της περιοχής.

Οι λεμούριοι είναι ένα είδος πιθήκου που συναντάται ελεύθερο μόνο στο νησί της Μαδαγασκάρης στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής Αφρικής, καθώς και σε ζωολογικούς κήπους ανά τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, η εντατική αποψίλωση των δασών στο νησί, όπου ενδημεί πλήθος σπάνιων ειδών, έχει θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των λεμούριων.

Ο Μπράνσον δήλωσε στο BBC πως καταβάλλει προσπάθειες «για τη διάσωση των λεμούριων, αλλά δυστυχώς η ανατροπή της κυβέρνησης στη Μαδαγασκάρη (σσ. επετράπη η αλόγιστη υλοτόμηση των δασών του νησιού) έχει ως συνέπεια την ελαχιστοποίηση του ζωτικού χώρου για το είδος».

Ο 60χρονος ιδρυτής  του ομίλου Virgin είπε πως στο νησάκι Μοσκίτο, του οποίου είναι ιδιοκτήτης, «υπάρχει ένα υπέροχο τροπικό δάσος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει λεμούριους από τη Μαδαγασκάρη».

Η κίνηση του ιδιόρρυθμου μεγιστάνα να εισάγει ένα ζωικό είδος από μια ήπειρο σε μια άλλη είναι χωρίς προηγούμενο.

Περιβαλλοντικοί φορείς επιμένουν πως οι επιπτώσεις της εισαγωγής του λεμούριου σε ένα ξένο περιβάλλον θα είναι ανεξέλεγκτες για την πανίδα της περιοχής.

Παρά τις αντιδράσεις ο Μπράνσον εμφανίζεται ανένδοτος στην υλοποίηση του σχεδίου του, με τους πρώτους 30 λεμούριους να φτάνουν στο νησί Μοσκίτο από ζωολογικούς κήπους της Σουηδίας, της Νοτίου Αφρικής και του Καναδά.

econews

Σχόλια