Η ΡΑΕ ζητά μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για βιομηχανίες και βιοτεχνίες

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η ΡΑΕ εισηγήθηκε στο προς το υπουργείο Περιβάλλοντος να γίνουν μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για βιομηχανίες και βιοτεχνίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές».

Οι μειώσεις θα ισχύσουν για όλους τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από 1ης Ιουνίου και μετά, ανεξαρτήτως περιόδου κατανάλωσης, σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ.

Αναλυτικότερα, η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην αύξηση του τιμολογίου που ισχύει στις περιπτώσεις χαμηλής δραστηριότητας της επιχείρησης, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε στη φύση του αντικειμένου είτε στην οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε υπολειτουργία.

Σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του τιμολογίου στις επιχειρήσεις αυτές, όταν ο συντελεστής χρησιμοποίησης των εγκαταστάσεων είναι χαμηλός, το τιμολόγιο αυξάνεται.

Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται επιχειρήσεις που λειτουργούν πενθήμερο – 8ωρο ή και λιγότερο.

Η ΡΑΕ έγινε αποδέκτης καταγγελιών από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν περιπτώσεις τέτοιων επιχειρήσεων που τα τιμολόγια αυξήθηκαν εφέτος μέχρι 30 % (τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου),  ενώ ήδη το κόστος του βιομηχανικού ρεύματος είχε αυξηθεί πέρυσι λόγω επιβολής ΕΦΚ, αύξησης του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών, κ.α.

Από την πλευρά της, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας επισήμανε ότι το μέσο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ από τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών μέσης τάσης είναι 76,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την εφαρμογή των νέων τιμολογίων διαπιστώνεται ότι το μέσο έσοδο κυμαίνεται από 77,4 έως 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

econews

Σχόλια