ΑΠΕ: αδιαφάνεια και υπερτιμολογήσεις των έργων διασύνδεσης τα μεγάλα «αγκάθια»

0
1

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα θέματα διασύνδεσης μονάδων ΑΠΕ στο σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υλοποίηση των επενδύσεων, αλλά και υπερτιμολογήσεις των έργων διασύνδεσης συνεχίζουν να ταλανίζουν τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day.gr.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις απόψεις που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς (φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά κ.ά.) στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για τους όρους σύνδεσης μονάδων ΑΠΕ με το δίκτυο, κύριο θέμα αναδεικνύεται η αναχρονιστική νοοτροπία που επικρατεί στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται επενδύσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, αλλά και τα φαινόμενα αδιαφάνειας, από την κατάθεση της αίτησης μέχρι και τις χωρητικότητες της κάθε γραμμής.

Για τα θέματα διαφάνειας, ο Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών επισημαίνει ότι μία λύση θα ήταν η δημοσιοποίηση μέσω Διαδικτύου της διαθεσιμότητας του δικτύου ανά περιοχή με εξειδίκευση ανά γραμμή Μέσης Τάσης και η ταυτόχρονη δήλωση της δυνατότητας επέκτασης των υποσταθμών.

Σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα των δικτύων, ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών θεωρεί ότι, για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η χωρητικότητα των δικτύων ξεπερνά κατά πολύ αυτήν που υπολογίζει ο Διαχειριστής Δικτύου (ΔΕΗ).

Άλλο ένα «αγκάθι», είναι το κόστος διασύνδεσης μιας μονάδας ΑΠΕ με το σύστημα αποτελεί πεδίο αποκλειστικής αρμοδιότητας του διαχειριστή του δικτύου, δηλαδή των αρμόδιων υπηρεσιών της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην περίπτωση που ο επενδυτής κρίνει ότι το κόστος είναι υψηλό και απευθυνθεί σε ανεξάρτητο κατασκευαστή, προκειμένου να ολοκληρωθεί γρηγορότερα η εργασία, τότε κινδυνεύει να απορρίψει το έργο ο ελεγκτής της ΔΕΗ, και να χάσει επιπλέον χρόνο στην έναρξη λειτουργίας της επένδυσης, για λόγους μη τήρησης των προδιαγραφών.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών για το συγκεκριμένο θέμα, «τα σχετικά ποσά έχουν καθοριστεί αυθαίρετα, ενώ δεν αναλαμβάνεται καμία δέσμευση αναφορικά με τον χρόνο απόκρισης στο αίτημα ή την επιστροφή του ποσού, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης από τον Διαχειριστή Δικτύου ή την ακύρωση της αίτησης από πλευράς του αιτούντος».

econews

Σχόλια