Αράχνες κανίβαλοι κατασπαράσσουν τα θηλυκά

0
30

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι αρσενικές αράχνες της οικογένειας Lycosidae και συγκεκριμένα το είδος Allocosa brasiliensis, σκοτώνουν και τρώνε τις μεγαλύτερες θηλυκές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Βιολογίας «Clemente Estable» στην Ουρουγουάη.

Είναι γνωστό ότι σε αρκετά είδη, οι θηλυκές αράχνες τρώνε τις αρσενικές, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που οι βιολόγοι διαπίστωσαν ότι ισχύει και το αντίθετο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι αρσενικές αράχνες ζευγαρώνουν με τις παρθένες και τρώνε τις μεγαλύτερες σε ηλικία, οι οποίες έχουν μικρότερη αναπαραγωγική ικανότητα.

Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι οι αρσενικές αράχνες σκοτώνουν τις θηλυκές για να τραφούν, λόγω της κακής κατάστασης των οικοτόπων.

Το είδος Allocosa brasiliensis ανήκει στην οικογένεια Lycosidae. Πρόκειται για νυκτόβια αράχνη που ζει στις όχθες των ποταμών της νότιας Αμερικής και στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν το συγκεκριμένο είδος επειδή η κατάστασή του εκλαμβάνεται ως δείκτης της υγείας των παράκτιων οικοτόπων.

econews

Σχόλια