Κύπρος: φθηνό φυσικό αέριο ως το 2014

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Επίσημη πρόταση με λεπτομέρειες και δεδομένα, με τα οποία προτείνει στην Κυπριακή κυβέρνηση, να φέρει  φυσικό αέριο με υποθαλάσσιο αγωγό πριν το 2014, υπέβαλε στον υπουργό Εμπορίου, Αντώνη Πασχαλίδη, η εταιρεία Noble Energy σε συνεργασία με την ισραηλινή Delek.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», με την εν λόγω πρόταση η Noble και Delek, θεωρούν ότι δίνουν ικανοποιητικές απαντήσεις με συμφέρουσες λύσεις σε όλες τις ανάγκες της Κύπρου.

Δηλαδή να έχει έγκαιρα φυσικό αέριο, μέσα στο 2014 σε τιμές πιο κάτω και από τις μισές αυτών που θα μπορούσε η Κύπρος να εξασφαλίσει μέσω της προηγούμενης διαδικασίας με τη Shell και τερματικό αποϋγροποίησης.

Ταυτόχρονα παρέχει εγγυήσεις υλοποίησης.

Έτσι απαλλάσσεται η Κύπρος και από την ανάγκη για προσωρινή «γρήγορη λύση» με πλωτές μονάδες ή ανοικτά χρονικά συμβόλαια για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η πρόταση επίσης προβλέπει αυτά  για τα οποία συμφώνησαν ότι υπάρχει κοινή πολιτική βούληση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δηλαδή μεταφορά του φυσικού αερίου από τα θαλάσσια κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ στο Βασιλικό, όπου θα κατασκευαστούν μονάδες υγροποίησης και από εκεί εξαγωγές στην Ευρώπη.

Σημειώνεται δε ότι ο υπουργός Εμπορίου είχε συναντήσεις  τόσο με εκπροσώπους της Noble Energy, όσο και με εκπροσώπους της Delek, η οποία μάλιστα εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής της, γνωστό πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία του Ισραήλ Ικσάχ Τσούβα.

 

econews

Σχόλια