Φουκουσίμα: ραδιενέργεια στα υπόγεια ύδατα – Αποζημιώνει κατοίκους η Tepco

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε επίπεδα 17 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά βρίσκεται η ραδιενέργεια στα υπόγεια ύδατα κάτω από τον αντιδραστήρα 2 του κατεστραμμένου από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως συνεχίζεται η διαρροή μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού από την τουρμπίνα του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Υπολογίζεται δε πως συνολικά έχουν διαρρεύσει 60.000 τόνοι ραδιενεργών υδάτων στα υπόγεια των αντιδραστήρων 1 και 3, γεγονός που δρα ανασταλτικά στις προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων.

—Αποζημιώσεις πληρώνει η Tepco

Εντωμεταξύ ιαπωνική κυβέρνηση διέταξε την Tepco, διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου Νταΐτσι της Φουκουσίμα, να καταβάλλει αποζημιώσεις στις 50.000 οικογένειες που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις κατοικίες τους εξαιτίας της διαρροής ραδιενέργειας στην περιοχή.

Η Tepco υποχρεούται να καταβάλλει το ποσό των 12.000 δολαρίων σε κάθε οικογένεια (9.000 δολάρια σε ατομικά νοικοκυριά), με το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων να εκτιμάται στα 500.000 δολάρια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή (15/4), ο πρόεδρος της Tepco, Μασατάκα Σιμίζου τόνισε πως η εταιρεία του επιθυμεί να καταβάλλει τις αποζημιώσεις γρήγορα και δίκαια.

econews

Σχόλια