Υδροηλεκτρικά: «απαράδεκτη η απόφαση για τα κριτήρια χωροθέτησης» λέει ο ΕΣΜΥΕ

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Απαράδεκτη, αντιαναπτυξιακή, δογματική και αντίθετη με την προστασία του Περιβάλλοντος χαρακτηρίζει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ) την Υπουργική Απόφαση για επιπλέον κριτήρια χωροθέτησης των ΜΥΗΕ που υπεγράφη από την Υπουργό Κα Τίνα Μπιρμπίλη και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την 05/04/2011.

Σε επιστολή του προς την κ. Μπιρμπίλη ο ΕΣΜΥΕ επισημαίνει ότι, η Υ.Α. δυσχεραίνει, ακόμη περισσότερο, την ήδη πολύ επιβαρυμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση των ΜΥΗΕ και ακυρώνει περί τα 50 ώριμα έργα ΜΥΗΕ (με άδεια παραγωγής, προσφορά όρων σύνδεσης με το δίκτυο από τον ΔΕΣΜΗΕ και υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων) με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περί τα 45 ΜWe, επενδύσεις προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ. Ακόμη ακυρώνει τη δυνατότητα μελλοντικής ενεργειακής αξιοποίησης των μικρών υδατορευμάτων για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας ( περί τα 400 MWe).

Παράλληλα ο ΕΣΜΥΕ καταγγέλλει ότι στη συγκεκριμένη, τουλάχιστον, περίπτωση η Υ.Α. με την οριζόντια ισοπέδωση όλων των περιπτώσεων χωρίς να αντιμετωπίζονται τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κάθε υδατορεύματος ( ύπαρξη σταθερών πηγών, εμπλουτισμός, γεωλογία, ιδιαίτερη χλωρίδα, πανίδα κ.λ.π.) μόνο την προστασία του περιβάλλοντος δεν επιτυγχάνει.

Σε ό,τι αφορά την αναδρομικότητα που προβλέπει η Υ.Α. σε ΜΥΗΕ με άδεια παραγωγής μετά τον Ν.3851/10 και σε εκκρεμείς αιτήσεις που υποβλήθηκαν με άλλο καθεστώς περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο  ΕΣΜΥΕ υποστηρίζει ότι είναι «αντισυνταγματική» και «ανήθικη» με την πραγματική έννοια του όρου.

Τέλος, όπως επισημαίνει στην επιστολή του, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων θα επιδιώκει συνεχώς και επίμονα την ακύρωση της αντιαναπτυξιακής και ακραίας αυτής απόφασης.

«Ακόμη», όπως ξεκαθαρίζει, «θα αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες όσων την υπερασπίστηκαν και τις κακές υπηρεσίες που προσφέρουν στην πράσινη ανάπτυξη, στη διασπορά της παραγωγής ενέργειας που συμβάλει στην αποκεντρωμένη ανάπτυξη, στην δημιουργία παιδείας για τις ΑΠΕ στον κοινωνικό ιστό και στην αντιμετώπιση της πολύ δύσκολης συγκυρίας που διέρχεται η χώρα μας που μόνο με επενδύσεις και ανάπτυξη μπορεί να ξεπεραστεί».

econews

Σχόλια