ΧΥΤΑ Ζακύνθου: διευκρινίσεις από τη Μπιρμπίλη ζητά ο Κουβέλης

0
130

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Διευκρινίσεις για το μέλλον του ΧΥΤΑ, που λειτουργεί εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στη Ζάκυνθο (ΕΘΠΖ), ζητά με επερώτησή του από την υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουβέλης ρωτά την κ. Μπιρμπίλη αν προτίθεται να επιτρέψει χωροθέτηση ΧΥΤΥ εντός του Πάρκου, ζήτημα που το χαρακτηρίζει ασύμβατο με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, αλλά και τις περιβαλλοντικές ανάγκες του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προέκυψε από δηλώσεις διαφόρων τοπικών παραγόντων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την κα Μπιρμπίλη ότι είναι εφικτή η μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ εντός του ΕΘΠΖ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κουβέλης, το Θαλάσσιο Πάρκο δεν είχε θεσμοθετηθεί όταν χωροθετήθηκε ο ΧΥΤΑ, που λειτουργεί από το 1996, στη θέση Βύθακας-Γρυπαραίϊκα του Δημοτικού Διαμερίσματος Βασιλικού του Δήμου Ζακύνθου, ενώ με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Καθαριότητας του 2010, προκρίθηκε η θέση «Λίβας» στο Βραχιώνα και ανατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Ωστόσο, τονίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, το τελευταίο διάστημα ακούγονται φήμες στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τις οποίες ο νέος ΧΥΤΥ θα δημιουργηθεί στο χώρο που λειτουργεί ήδη ο ΧΥΤΑ Ζακύνθου, κοινώς, εντός των ορίων του Θαλάσσιου Πάρκου.

econews

Σχόλια