ΔΕΗ: έρχεται ιδιωτικοποίηση – Αλαλούμ με ΓΕΝΟΠ

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την πώληση μονάδων της ΔΕΗ έναντι διάθεσης πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο ή εναλλακτικά τη μετοχοποίηση πακέτου μετοχών της τάξης του 10% προκρίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι συζητήσεις για πώληση μέρους της Επιχείρησης έχουν φουντώσει μετά τις διαρκείς πιέσεις που ασκεί η τρόικα για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις. ευρώ ως το 2015 και τίθενται στο ίδιο πλαίσιο με τις διαπραγματεύσεις για συνολική ή μερική ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ .

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός θα συνεκτιμήσει στην απόφασή του για τη ΔΕΗ τόσο της εκπεφρασμένες απόψεις κυβερνητικών στελεχών -όπως της Τίνας Μπιρμπίλη- για διατήρηση της συμμετοχής  51% του Δημοσίου όσο και τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ.

—Έρευνα μετ’ εμποδίων

Εντωμεταξύ εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας αποδεικτικά έγγραφα του του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, σχετικά με τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν από τη ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ.

Η έρευνα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αφορά τη νομιμότητα των χρηματοδοτήσεων της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ την περίοδο 1999-2010, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, τις κρίνει παράνομες και των οποίων η διεξαγωγή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών.

Η ΔΕΗ προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η ΔΕΗ Α.Ε. αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα καταγγελία συνεργατών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, για απώλεια εγγράφων σχετιζομένων με έλεγχο που διενεργούν αναφορικά με την κάλυψη δαπανών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Για το θέμα αυτό η ΔΕΗ Α.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα, με τη συγκρότηση Επιτροπής, επικεφαλής της οποίας ορίστηκε Γενικός Διευθυντής.

Είναι αυτονόητο ότι στο βαθμό που, μεταξύ των απωλεσθέντων εγγράφων, περιλαμβάνονται έγγραφα που έχουν ήδη χορηγηθεί, αυτά θα διατεθούν άμεσα και εκ νέου, δεδομένου ότι τα αντίστοιχα πρωτότυπα παραμένουν πάντοτε στα αρχεία της Επιχείρησης».

econews

Σχόλια