Διαχείριση απορριμμάτων: «σοβαρό το πρόβλημα στην Αττική» λέει ο Γ. Σγουρός

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική έχει πάρει δυστυχώς τεράστιες διαστάσεις», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός σε εκτεταμένη σύσκεψη για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της περιφέρειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, όπως είπε κατά την εισήγησή του, «οι χώρες που πέτυχαν να αξιοποιήσουν τα απορρίμματά τους πέρασαν μέσα από επίπονες διαδικασίες και ξεπέρασαν όλοι μαζί με κοινή λογική το σύνδρομο «όχι στην αυλή μου«, όπως το αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα στην Κερατέα αλλά και το θέμα της επιλογής της τεχνολογίας ή των τεχνολογιών διαχείρισης με βάση τον διάλογο και πρωτίστως τη συμμετοχή των πολιτών».

Ο κ. Σγουρός ανέφερε ότι στον Προϋπολογισμό του 2011 της Περιφέρειας εντάχθηκε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της ανακύκλωσης των απορριμμάτων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ξεκαθάρισε ότι «ακόμα και αν μπορούσαμε να πετύχουμε 100% ανακύκλωση, πάλι θα υπήρχε ανάγκη χωροθέτησης και κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής για τα υπόλοιπα απόβλητα που παράγονται από την επεξεργασία των αποβλήτων και από την ανακύκλωση».

«Μέχρι σήμερα», πρόσθεσε, «δεν έχει επιτευχθεί τεχνολογικά η εξαΰλωση των απορριμμάτων, άρα πάντα κάτι θα μένει και κάπου θα πρέπει να το διαθέσουμε».

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Αττικής εξήγησε ότι οι θέσεις των ΧΥΤΑ, έχουν επιλεγεί ώστε να μειώνεται σημαντικά η διαδρομή που πρέπει να κάνουν τα απορριμματοφόρα από τα σημεία συλλογής των απορριμμάτων στις πόλεις μέχρι τα σημεία επεξεργασίας.

econews

Σχόλια