Γ. Μανιάτης: 15 εκατ. ευρώ οι υδρογονάνθρακες της χώρας – Τι δήλωσε για Φωτοβολταϊκά-ΑΠΕ σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Tο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που κρύβει το υπέδαφος της χώρας μας και η «πράσινη» ανάπτυξη βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Ετήσια Ανοικτή Ενημερωτική Εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 11 Απριλίου.

Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για πετρέλαιο καθαρής αξίας 10 έως 15 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα μπορούσαν να τύχει εκμετάλλευσης σε βάθος εικοσαετίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην ίδρυση του Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων και έκανε ειδική μνεία σε ορισμένες προτάσεις και πολιτικές του ΥΠΕΚΑ για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, όπως:

»μείωση στο 20% της φορολογίας των επιχειρήσεων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

»σύστημα «ανοιχτής πόρτας» (open door) εκτός από το ισχύον μέχρι σήμερα σύστημα των «γύρων παραχωρήσεων».

»υιοθέτηση της μεθόδου των «σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων» (Non-exclusive seismic surveys), που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ στην Ελλάδα, παρά το ότι αποτελεί αναγνωρισμένη διεθνή πρακτική.

»αύξηση της ερευνητικής περιόδου των υπό αδειοδότηση οικοπέδων, καθώς και την έκταση των προς αναζήτηση και διερεύνηση οικοπέδων.

»υιοθέτηση αυστηρής περιβαλλοντικής πολιτικής, σε συμμόρφωση και με τις νέες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού.

»συγκροτήσαμε ήδη επιτροπή υψηλού επιπέδου, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου εθνικού πληροφοριακού συστήματος γεωχωρικών και αλφαριθμητικών δεδομένων για την επεξεργασία, ενιαιοποίηση και προβολή σε διεθνείς επενδυτές, του συνόλου των στοιχείων και πληροφοριών που διαθέτει η χώρα από τις έρευνες υδρογονανθράκων της τελευταίας 30ετίας που έχουν γίνει από τη ΔΕΠ – ΕΚΥ και άλλους φορείς.

 

ΑΠΕ και Φωτοβολταϊκά

Όσον αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κ. Μανιάτης ισχυρίστηκε πως το ΥΠΕΚΑ έχει βάλει «πια για τα καλά τις ΑΠΕ στον ενεργειακό χάρτη της χώρας»

»Μέσα στο 2010 τριπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύς σε φωτοβολταϊκά», δήλωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε πως «μέσα στο 2011 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τουλάχιστον 200 MW φωτοβολταϊκών και 300 MW αιολικών πάρκων, ενώ θα κατασκευαστούν υποστηρικτικά δίκτυα προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ».

Αναφέρθηκε επίσης στους «πρόσφατους τέσσερις διαγωνισμούς Γεωθερμίας που συγκέντρωσαν συνολικά προφορές πάνω από 350 εκατ. ευρώ», αλλά και στα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και «Χτίζοντας το Μέλλον», που σημαίνουν επενδύσεις πάνω από 1 δις € το χρόνο, για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια και ταυτόχρονα τη δημιουργία πάνω από 20.000 θέσεων εργασίας στην οικοδομή.

Ο κ. Μανιάτης προανήγγειλε τέλος την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την προκήρυξη μες το 2011 δημοσίων διαγωνισμών για τη δημιουργία και διαχείριση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα-Εύβοια, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στον οικιακό και τριτογενή τομέα.

econews, YΠEKA

Σχόλια