Περιβαλλοντική καταστροφή από στρατιωτική άσκηση στη Χίο καταγγέλλει το Αρχιπέλαγος

0
19

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση των ήδη επιβαρυμένων αλιευτικών πεδίων στη ΒΔ Χίο καταγγέλλει το «Αρχιπέλαγος» με επιστολή προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, την υπουργό Περιβάλλοντος και άλλους φορείς.

Όπως καταγγέλλει το Αρχιπέλαγος η στρατιωτική άσκηση με τη χρήση βαρέων πυροβόλων όπλων και πραγματικά πυρά που ξεκίνησε σήμερα το πρωί – 11/4/2011 – , στην περιοχή Σιδηρούντα, της ΒΔ Χίου, από χερσαίες μονάδες του στρατού ξηράς φέρει τις παρακάτω συνέπειες:
«- η χρήση βαρέων όπλων και οι βολές από ξηρά προς την παράκτια ζώνη με τη χρήση πραγματικών πυρών γίνεται σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και σε κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας ανεξέλεγκτες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
– Προκαλείται σημαντική καταστροφή σε ένα ζωτικό αλιευτικό πεδίο και σε παραλίες με έντονη τουριστική επισκεψιμότητα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
– Γίνεται διασκορπισμός βαρέων μέταλλων και άλλων τοξικών ουσιών, οι οποίες αναπόφευκτα θα βιοσυσσωρευθούν στην τροφική αλυσίδα, επιβαρύνοντας την υγεία των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των θαλάσσιων ειδών.

Το Αρχιπέλαγος υποστηρίζει πως «η όλη διαδικασία αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων, ενώ έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, των παραγωγικών οικοσυστημάτων της παράκτιας ζώνης, αλλά και της δημόσιας υγείας».

Τονίζεται δε στην ανακοίνωση του Αρχπελάγους πως «η δεδομένη κατάσταση προσβάλει κάθε έννοια περιβαλλοντικής διαχείρισης, ακυρώνει τις εξαγγελίες της στρατιωτικής ηγεσίας περί διασφάλισης του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, κατά τη διεξαγωγή ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, και αντιβαίνει σε σχετική διαταγή διαρκούς ισχύος».

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης «έπειτα από επίσημη παραδοχή του ΓΕΝ το 2003, είχε γίνει χρήση 20.000 βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, σε ασκήσεις στο Αιγαίο. Τα βλήματα αυτά αποτελούσαν δωρεά του αμερικάνικου στρατού, τα οποία σύμφωνα με δήλωση του ΓΕΝ τα χρησιμοποίησαν αγνοώντας την τεράστια επικινδυνότητα του υλικού».

«Βάσει των παραπάνω, και δεδομένου ότι έχει προγραμματιστεί οι ασκήσεις να συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή (15/4), θεωρούμε ότι οι ενέργειες για την παύση της συγκεκριμένης άσκησης πρέπει να είναι άμεσες», καταλήγει η επιστολή του Αρχιπελάγους.

Τις αντιρρήσεις τους στην πραγματοποίηση της άσκησης έχουν εκφράσει και οι κάτοικοι του χωριού Σιδηρούντα στη Δυτική Χίο.

Αντιπροσωπεία της κοινότητας επισκέφτηκε τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Κώστα Γανιάρη όπου και ζήτησαν να σταματήσουν οι ασκήσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν όλη την εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι η περιοχή ανήκει στη ζώνη NATURA και περικλείεται από αρχαιολογικά μνημεία.

Αρχιπέλαγος, econews

Σχόλια