ΑΡΧΕΛΩΝ: νέο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής

0
17

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μαζί με την Άνοιξη, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ υποδέχεται και τα «χελωνάκια» προσχολικής ηλικίας!

Ειδικότερα, από αρχές Απρίλη μέχρι και 10 Ιουνίου τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί) θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το καινούριο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής της οργάνωσης.

Ήδη τα πρώτα νηπιαγωγεία κατέφθασαν και πήραν μια γεύση από το πρόγραμμα το οποίο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρότερων παιδιών. Στο βαγόνι «Σεκάνια» το σοφό χταπόδι διηγείται με παράσταση-κουκλοθέατρο πώς φτάνουν κάποιες χελώνες στο κέντρο διάσωσης και ύστερα μέσα από ένα ταξίδι εικόνων ξεκινά συζήτηση για το πώς και ο άνθρωπος μπορεί να συμβάλλει στη προστασία του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, ένα από τα πιο ιδιαίτερα κομμάτια της επίσκεψης είναι η βιωματική εμπειρία των παιδιών. «Κρυφοκοιτώντας» σε ορισμένες δεξαμενές, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αυτό το απειλούμενο είδος και μερικούς από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

Η εμπειρία αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με μια επίσκεψη σε ένα ενυδρείο ή σε έναν ζωολογικό κήπο καθώς οι χελώνες που φιλοξενούνται στο κέντρο δεν βρίσκονται υπό αιχμαλωσία αλλά υπό περίθαλψη.

Είναι ένα μοναδικό ερέθισμα για τα παιδιά να δουν αυτά τα άγρια ζώα και να ευχηθούν με τη σειρά τους σύντομα οι τραυματισμένες χελώνες να επιστρέψουν στη θάλασσα.

Στόχος του ειδικού αυτού προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε μια καθοριστική επαφή με έννοιες όπως η προστασία του περιβάλλοντος και των θαλασσών, η αγάπη για τα ζώα αλλά και φυσικά πώς μπορούν οι καλές προθέσεις να μεταφραστούν σε πράξη.

Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε με τρόπο ήπιο και κατευναστικό μπροστά στις ατομικές και συλλογικές ευθύνες αφού μετά τη συνειδητοποίηση έρχεται η αλλαγή.

econews

 

Σχόλια