Ιαπωνία: ένας μήνας από το σεισμό – Νέες εκκενώσεις περιοχών – Συνεχίζονται οι προσπάθειες στη Φουκουσίμα

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένας μήνας έκλεισε από τον καταστροφικό σεισμό της 11ης Μαρτίου που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι που βύθισε την Ιαπωνία στο πένθος και έσπειρε τον πανικό μιας νέας πυρηνικής καταστροφής.

Με κεφάλια σκυμμένα και προσευχές οι Ιάπωνες επουλώνουν τις πληγές τους και εργάζονται για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Βουδιστές μοναχοί στο μοναστήρι Tsukiji Hongwanji στο Τόκυο χτύπησαν της καμπάνες στις 2.46 μμ τοπική ώρα, ώρα που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση πριν ένα μήνα.

Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 13.127 νεκροί, 14.348 αγνοούμενοι και 4.793 τραυματίες.

Επιπλέον 147.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει τις κατοικίες τους, 85.000 εκ των οποίων προέρχονται από γειτονικές πόλεις του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Υπενθυμίζεται πως το τσουνάμι προκάλεσε πυρκαγιά και πλημμύρα σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, καθώς και τη διαρροή ραδιενέργειας στον περιβάλλοντα χώρο και στη θάλασσα.

Εντωμεταξύ η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε τη διεύρυνση της ακτίνας εκκενώσεως περιοχών γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, προειδοποιώντας πως οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών κινδυνεύουν να προσλάβουν επικίνδυνα υψηλές δόσεις ραδιενέργειας κατά τους προσεχείς μήνες.

Μέχρις ώρας οι κάτοικοι των περιοχών σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο έχουν εκκενώσει τις οικίες τους, ενώ εκείνοι που ζουν σε ακτίνα ως 30 χιλιόμετρα ειδοποιήθηκαν να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Ο αντιπρόεδρος της ιαπωνικής κυβέρνησης Yukio Edano δήλωσε σχετικά πως δεν απαιτούνται άμεσα εκκενώσεις νέων περιοχών, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμβεί μελλοντικά δεδομένης της επήρειας της ραδιενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό μετά από μακρά έκθεση.

Όλα αυτά την ώρα που η διαχειρίστρια εταιρεία της πυρηνικής μονάδας, Tepco, συνεχίζει τις προσπάθειες ψύξης των υπερθερμασμένων αντιδραστήρων του εργοστασίου και αποτροπής μιας μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής.

econews

Σχόλια