Μαυρόγυπας στο ΕΚΠΑΖ

0
35

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Από τα τέλη Φεβρουαρίου φιλοξενείται στο ΕΚΠΑΖ ένας τραυματισμένος Μαυρόγυπας. Το πουλί βρήκε στις 10 Φεβρουαρίου κτηνοτρόφος της περιοχής Παρανεστίου ο οποίος και ειδοποίησε την Οικολογική Κίνηση Δράμας. Σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Ροδόπης και τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, περιέθαλψαν το πουλί και ανέλαβαν τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη.

Το πτηνό όταν έφτασε στη Θεσσαλονίκη ήταν υπερβολικά αδύναμο και αφυδατωμένο. Η ζωή του κρεμόταν ουσιαστικά από μία κλωστή. Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά 24ωρα ώστε να αναπτερωθούν οι ελπίδες και να σωθεί το ζώο. Όταν συνήλθε και ο κτηνίατρος έκρινε πως μπορούσε να μετακινηθεί, βγήκε ακτινογραφία η οποία έδειξε ότι το πουλί έφερε τουλάχιστον ένα σκάγι στο μηρό. Χρειάστηκε να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη για πάνω από δύο εβδομάδες προτού επιτραπεί από τον κτηνίατρο η μεταφορά του στο ΕΚΠΑΖ.

Το πουλί έχει πλέον αναρρώσει πλήρως, δίχως όμως ακόμα να έχει ξεκινήσει τις δοκιμαστικές πτήσεις του μέσα στον κλωβό επανένταξης. Πιστεύουμε πως το πρόβλημα οφείλεται σε εκτεταμένη πτερόρροια και μέχρι να αποκατασταθεί το φτέρωμα του θα χρειαστεί να παραμείνει σε παρακολούθηση.

Ο Μαυρόγυπας ήταν δακτυλιωμένος από τη WWF, στο πλαίσιο προγράμματος παρακολούθησης του είδους.

econews

Σχόλια