Η πυρηνική ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Οι ενδεχόμενες συνέπειες της τραγωδίας της Φουκουσίμα για την πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη, εξετάσθηκαν την Τετάρτη από την ολομέλεια του ΕΚ.

Υπήρξε γενική συμφωνία ότι είναι απαραίτητο να γίνουν τεστ αντοχής ή «στρες τεστ» στα εργοστάσια στην Ευρώπη.

Ορισμένοι όμως επέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για ελέγχους εθελοντικού χαρακτήρα και με βάση εθνικά κριτήρια.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ορισμένοι ευρωβουλευτές διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην πυρηνική ενέργεια κρατώντας πλακάτ.

Εκ μέρους της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου, η Enikő Győri επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας της πυρηνικής ασφάλειας και έχει το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο 25 χρόνια τώρα, όμως θα υπάρξει αναθεώρηση της νομοθεσίας υπό το φως των τεκταινόμενων στην Ιαπωνία.

Τα δε «στρες τεστ», σημείωσε, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματά τους να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως προσέθεσε δε, κάθε εναλλακτική λύση (στην πυρηνική ενέργεια) θα εξετασθεί, όμως τα 14 κράτη μέλη που διαθέτουν πυρηνικά εργοστάσια δεν μπορούν, απλώς να τα κλείσουν.

Ο επίτροπος Ενέργειας, Günther Oettinger από την πλευρά του, σημείωσε ότι η ΕΕ συντάσσει τώρα τον κατάλογο των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν τα τεστ με σκοπό να τα δημοσιοποιήσει στο τέλος Μαΐου.

Στόχος είναι να εξετασθεί η αντοχή των πυρηνικών εργοστασίων σε φυσικές καταστροφές και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι ίδιοι οι έλεγχοι, σημείωσε, θα διεξαχθούν από τις εθνικές εποπτικές αρχές κάθε χώρας καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ευρωβουλευτές

Εκ μέρους του ΕΛΚ, η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής Corien Wortmann-Kool, σημείωσε ότι τα όσα συνέβησαν και ακόμα συμβαίνουν στην Ιαπωνία δείχνουν ότι οι υφιστάμενοι κανονισμοί χρειάζονται εκσυγχρονισμό ή αντικατάσταση.

Ζητώντας να χρησιμοποιηθούν κοινά κριτήρια για όλους τους σταθμούς στην Ευρώπη τόνισε ότι όσοι βρεθούν ελλιπείς από πλευράς ασφαλείας θα πρέπει να κλείσουν.

Για τους Σοσιαλιστές, η Σουηδέζα Marita Ulvskog, τόνισε ότι πρόκειται για διεθνές πρόβλημα που δε γνωρίζει σύνορα και ως εκ τούτου «απαιτείται απόφαση της ΕΕ».

Προσέθεσε ότι η αναγκαιότητα της πυρηνικής ενέργειας είναι προφανής για το άμεσο μέλλον αν και θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις σε μια «νέα εποχή αειφόρου ενέργειας».

Για τους Φιλελεύθερους, η επίσης Σουηδέζα Lena Ek, δήλωσε ότι, όπως σχεδιάζονται, τα στρες τεστ είναι ανεπαρκή και τόνισε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν  όχι εθελοντικά αλλά υποχρεωτικά και από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Από την πλευρά των Πρασίνων, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Rebecca Harms, χαρακτήρισε τα τεστ «ύποπτα» επειδή την ευθύνη θα έχουν οι εθνικές αρχές, επισημαίνοντας ότι «μιλάμε για πραγματικό κλαμπ, για ανθρώπους που γνωρίζονται μεταξύ τους εδώ και δεκαετίες και πάντοτε επέτρεπαν μικρές αποκλίσεις από τους κανόνες».

Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας ΕΣΜ, ο Βρετανός Συντηρητικός Giles Chichester σημείωσε ότι «υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ ενός ιαπωνικού αντιδραστήρα 15ετίας κι ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού καθώς και τεράστια διαφορά στον κίνδυνο σεισμού».

Επίσης, προσέθεσε ότι οι σύγχρονοι αντιδραστήρες είναι σχεδιασμένοι για να αντέξουν κινδύνους που ήταν αδιανόητοι προ 15ετίας και προειδοποίησε ότι οι σκέψεις για «πυρηνικό μορατόριουμ» στερούνται βάσης στα γεγονότα και ζήτησε «να αναλύσουμε την κατάσταση και να μην σπεύσουμε να πάρουμε αποφάσεις».

Από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά όμως, η Γερμανίδα Sabine Wils, σημείωσε ότι «δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατά των πυρηνικών», για να προσθέσει ότι μια τέτοια αλλαγή είναι εφικτή αλλά και ότι ανέκαθεν γνωρίζουμε τον κίνδυνο των πυρηνικών.

Τέλος, από την ομάδα ΕΕΔ, η κ. Νίκη Τζαβέλα σημείωσε ότι «εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή γιγαντιαίων καταστροφών και τόνισε την ανάγκη διαφάνειας και υπευθυνότητας από την πλευρά των εταιριών, καθώς όσες δεν το πράττουν «εγκληματούν κατά της κοινωνίας».

 

econews

 

Σχόλια