Μαγειρεύουν χάρη στα σκουπίδια (video)

0
1

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στα περίχωρα του Ναϊρόμπι, στην Κένυα, τα σκουπίδια στους χωματόδρομους και τις φτωχογειτονιές σχηματίζουν βουνά.

Με τις τοπικές Αρχές να αδυνατούν να παράσχουν υπηρεσίες καθαριότητας, στην Κιμπέρα  μαζεύονται τόνοι πλαστικών μπουκαλιών και απορριμμάτων με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σοβαρά η δημόσια υγεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, στην κοινότητα Λάινα Σάμπα, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική χάρη στην εφαρμογή ενός έξυπνου προγράμματος που βοηθά στον καθαρισμό των δρόμων.

Πρόκειται για το «Community Cooker», μια συσκευή που «λειτουργεί» με σκουπίδια και θερμαίνει έναν μεγάλο φούρνο, τον οποίο χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για να μαγειρέψουν και να ζεστάνουν νερό. Τα σκουπίδια δηλαδή, αποτελούν το βασικό καύσιμο για τον φούρνο.

Καθημερινά, τα μέλη της κοινότητας μαζεύουν κάθε είδους σκουπίδια για να «αγοράσουν» στην ουσία χρόνο μαγειρέματος. Τα απορρίμματα διαχωρίζονται ανάλογα με τα υλικά τους και τοποθετούνται σε ράφια, δίπλα στον φούρνο.

Τα μέλη της κοινότητας ρίχνουν τα σκουπίδια από μια καμινάδα στο φούρνο για να καούν, και αυτός ζεσταίνεται αρκετά έτσι ώστε να καταστρέψει όλες τις τοξίνες.

Σχεδιασμένος ώστε να αποτελέσει βιώσιμη λύση, ο φούρνος που λειτουργεί με σκουπίδια είχε κερδίσει το 2008 υποψηφιότητα για το βραβείο Ενέργειας, Αποβλήτων και Ανακύκλωσης (World Architecture Festival).

Οι κάτοικοι της κοινότητας Λάινα Σάμπα δοκιμάζουν τον φούρνο για να φτιάξουν πρωινό, να ψήσουν ψωμί, να μαγειρέψουν το φαγητό ή να ζεστάνουν νερό για μπάνιο πριν και μετά τη δουλεια.

econews

 

Σχόλια