Σύνοδος Μπανγκόκ: διαφωνία για τα θέματα που θα περιληφθούν στην ατζέντα

0
22

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε αδιέξοδο κατέληξαν την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στη Μπανγκόκ, λόγω διαφωνίας για τα θέματα που θα περιληφθούν στην ατζέντα.

Η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών, που διεξάγεται στις 3 με 8 Απριλίου στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, αποτελεί μέρος των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων για το κλίμα και τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τις πλούσιες χώρες.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο, που λήγει το 2012, είναι η μόνη συμφωνία με δεσμευτικούς στόχους για 40 αναπτυγμένα κράτη. Ακόμα δεν έχει εξασφαλισθεί συναίνεση για μια συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο και τα αναπτυσσόμενα κράτη πιέζουν για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε μια νέα συνθήκη να τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι το 2013.

«Είναι ανησυχητικό. Μας πάει ένα βήμα πίσω», δήλωσε απεσταλμένος μεγάλης αναδυόμενης οικονομίας  που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το βράδυ της Τρίτης τα αναπτυσσόμενα κράτη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στο Κανκούν του Μεξικού, όπου υπήρξε συμφωνία σε βασικά ζητήματα.

Ωστόσο, όπως επισήμαναν, η σύνοδος της Μπανγκόκ πρέπει να επικεντρωθεί στα ζητήματα που δεν επιλύθηκαν στο Κανκούν, όπως το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο και οι περαιτέρω μειώσεις εκπομπών από τα πλούσια κράτη.

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας τα θέματα που θα ήθελαν να περιληφθούν στην ατζέντα, οι φτωχότερες χώρες  τόνισαν ότι στη σύνοδο του Ντέρμπαν στο τέλος του χρόνου τα κράτη θα πρέπει να αποφασίσουν οριστικά αν θα παρατείνουν ή όχι το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Σημειώνεται ότι πολλές πλούσιες χώρες ζητούν την υπογραφή ευρύτερης συμφωνίας που θα δεσμεύει όλους τους μεγάλους ρυπαντές για μειώσεις εκπομπών. Από την άλλη πλευρά, και σε αντίθεση με τα αναπτυσσόμενα κράτη, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Ρωσία δεν δέχονται την ανανέωση των στόχων του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

econews

Σχόλια