Υδροηλεκτρικό φράγμα Ιλαρίωνα: σε πλήρη εξέλιξη τα έργα

0
26

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μια ολοκαίνουρια λίμνη θα αποκτήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Δυτική Μακεδονία εξασφαλίζοντας οφέλη όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το υδροηλεκτρικό φράγμα του Ιλαρίωνα, η υδροδότηση των γύρω περιοχών και η τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής των νομών Γρεβενών και Κοζάνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τα έργα της ΔΕΗ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενώ όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δασταμάνης, σημείο αιχμής της διεκδίκησης της Περιφέρειας θα είναι η επιβολή ανταποδοτικού τέλους ύδατος 2%, το οποίο θα πρέπει να αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες.

«Θα καλυφθεί με νερό μια μεγάλη περιοχή, ενώ η επιφάνεια του ταμιευτήρα θα φτάσει τα 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στην ανώτατη στάθμη του. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 250 εκατομμύρια ενώ θα παράγονται 410 γιγαβατώρες ετησίως» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή οι εργασίες υλοποιούνται υπό το «άγρυπνο μάτι» του φορέα που δημιούργησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να παρακολουθήσει την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων εκτέλεσης του έργου και όχι μόνο.

econews

Σχόλια