Δασικοί Χάρτες: ευελιξία και ταχύτητα ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε την ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε το ΥΠΕΚΑ να εργαστεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στο ζήτημα, καθώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του «η προστασία του δασικού πλούτου αποτελεί εθνικό στοίχημα».

Αναλυτικότερα, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει εδώ και καιρό τη σημασία των δασικών χαρτών ως βασικού εργαλείου άσκησης μιας αποτελεσματικής δασικής πολιτικής. Γι’ αυτό θεωρούμε επί της αρχής την ανάρτηση των δασικών χαρτών του Μαραθώνα, της Πεντέλης και της Ν. Πεντέλης ως ένα θετικό πρώτο βήμα.

Αυτό που χρειάζεται όμως, ειδικά από εδώ και στο εξής, είναι μεγαλύτερη ταχύτητα και συνέπεια από αυτήν που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς χρειάστηκε να περάσουν 10 μήνες από τις αρχικές εξαγγελίες, να αναβληθεί δύο φορές, τον Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο, η ανάρτηση δασικών χαρτών οι οποίοι τελικά έγιναν για 3 αντί για 8 δήμους της Αττικής όπως είχε αρχικά δεσμευτεί η αρμόδια Υπουργός.

Εάν πραγματικά η κυβέρνηση επιθυμεί να υλοποιήσει μια σοβαρή και συντεταγμένη δασική πολιτική οφείλει μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει έναν ευέλικτο διοικητικό μηχανισμό για την επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων πολιτών. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει απαντήσεις σε δύο κεντρικά ερωτήματα που αφορούν συνολικά την δασική του πολιτική:

1ον: Γιατί καθυστερεί η αναμόρφωση και η κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας την οποία έχει εξαγγείλει εδώ και μήνες και ουδείς γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται και πότε θα ολοκληρωθεί, και

2ον: Ποια είναι η προετοιμασία για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο που ξεκινά σε λιγότερο από ένα μήνα και ποιες είναι εκείνες οι παρεμβάσεις που φέτος θα κάνουν την διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών; Η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένως αναγνωρίσει τις θετικές πρωτοβουλίες, έχει όμως επισημάνει και τις αστοχίες, τα λάθη και τις καθυστερήσεις στον τομέα της δασικής πολιτικής.

Η προστασία του δασικού πλούτου της χώρας είναι ένα εθνικό στοίχημα και ένας κοινός στόχος και προς την κατεύθυνση αυτή είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε εποικοδομητικά με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις».

econews

Σχόλια