Στρώμα όζοντος: αραίωση κατά 40%

0
26

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Αραίωση σε ποσοστό 40% παρατηρήθηκε στο προστατευτικό στρώμα του όζοντος στην περιοχή της στρατόσφαιρας πάνω από την Αρκτική, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, που παρατηρήθηκαν από την αρχή του χειμώνα μέχρι τα τέλη του Μαρτίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», πρόκειται για ρεκόρ, αφού η τελευταία αραίωση που παρατηρήθηκε ήταν σε ποσοστό 30%, γεγονός που έχει προκαλέσει σχετική ανησυχία στις τάξεις της επιστημονικής κοινότητας, αφού πρόκειται να αυξηθεί η υπεριώδης ακτινοβολία σε διάφορες περιοχές της γης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Χρήστο Ζερεφό, το φαινόμενο θα επηρεάσει και την Ελλάδα τις ερχόμενες εβδομάδες.

«Τα αυξημένα επίπεδα της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας που μετρώνται στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, αναμένεται ότι στις προσεχείς ημέρες θα παρατηρηθούν πάνω από τη Ρωσία, αλλά και πάνω από την Αλάσκα.

Η αραίωση του στρώματος του όζοντος είναι εξαιρετικά μεγάλη και αναμένεται ότι στις προσεχείς μία – δύο εβδομάδες οι αέριες μάζες, οι οποίες θα κινηθούν από τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προς τα μικρότερα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα μεταφέρουν αέρα με πολύ ολίγο προστατευτικό όζον», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Επίσης, ο κ. Ζερεφός δήλωσε όσον αφορά τους κινδύνους ότι «έστω και αν είναι ακόμα Απρίλιος, χρειάζεται αυξημένη προσοχή στην έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα δε για τα μικρά παιδιά».

Η ασφαλής έκθεση στον ήλιο γίνεται πριν τις 11 το πρωί και μετά τις 3 το απόγευμα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξηγώντας το φαινόμενο ο καθηγητής έκανε λόγο για κλιματικές ανωμαλίες οι οποίες οφείλονται και σε ανθρωπογενείς παράγοντες.

«Η ακραία κατάσταση της ψύξης της κατώτερης ατμόσφαιρας και της αραίωσης του στρώματος του όζοντος οφείλεται κυρίως σε κλιματική ανωμαλία, που συνέβη στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας τους περασμένους λίγους μήνες. Ένα μέρος της ανωμαλίας της κλιματικής πιθανόν να συνδέεται και με το εξελισσόμενο ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου», επισημαίνει ο ίδιος.

 

econews

Σχόλια