Κερατέα: "δεν θα κάνουμε πίσω" λένε από την κυβέρνηση

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ούτε στην Κερατέα ούτε σε άλλη περιοχή» διαμηνύει η αρμόδια υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, μολονότι οι δυναμικές διαμαρτυρίες των κατοίκων κατά του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην περιοχή της Κερατέας, συνεχίζονται.

Την Κυριακή (4/4) περίπου 250 άτομα συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση της λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου με τη λεωφόρο Καλυβίων, με αποτέλεσμα να κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Η κυρία Τζάκρη σημείωσε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ανάψει το “πράσινο φως”, καθώς θεωρεί πρώτη προτεραιότητα τις επενδύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων διότι, εκτός των άλλων, κάνει πράξη ένα σημαντικό μέρος της πράσινης ανάπτυξης και επιλύεται το περιβαλλοντικό πρόβλημα που ακόμα μαστίζει πολλές περιοχές της χώρας».

Η υφυπουργός σημείωσε εξάλλου ότι από τα έργα αναμένεται να δημιουργηθούν 2-3.000 νέες θέσεις εργασίας. «Σε περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ από νέες επενδύσεις, οι επενδύσεις στις υποδομές απορριμμάτων είναι πραγματικά εθνικής σημασίας από κάθε άποψη» είπε η κυρία Τζάκρη.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι σε περιοχές της χώρας όπως το Γραμματικό και η Φυλή στην Αττική, το σχέδιο για την κατασκευή ανάλογων χώρων προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Κατά τη διετία 2011 – 2012 στον σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών αναμένονται, επίσης, τα ακόλουθα έργα:

* Οι μονάδες επεξεργασίας της Αττικής, σε Γραμματικό και Φυλή, προϋπολογισμού σχεδόν 350 εκατ. ευρώ, που θα επιλύσουν οριστικά το οξύ πρόβλημα διαχείρισης των 2 εκατ. τόνων απορριμμάτων, που παράγονται στην Αττική.

* Οι μονάδες επεξεργασίας της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, έργα απολύτως ώριμα, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

* Τα έργα των αποκαταστάσεων των χωματερών, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2012, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια και θα φτάσουν στο ύψος των 150 εκατ. ευρώ, στο σύνολό τους.

* Τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, έργα τα οποία πρόκειται να φτάσουν κοντά στα 70-80 εκατ. ευρώ.

Όταν υλοποιηθούν αυτά τα έργα, οι συνολικές επενδύσεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Τα διαθέσιμα κονδύλια για έργα διαχείρισης απορριμμάτων, μέσω του ΕΣΠΑ, ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια