Μπανγκόκ: Σύνοδος για το κλίμα στη σκιά του πυρηνικού εφιάλτη της Ιαπωνίας

0
14

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Υπό το βάρος της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία, ξεκινούν την Κυριακή στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, σε επίπεδο υπουργών, οι εργασίες της παγκόσμιας συνόδου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί μια προσπάθεια να υπάρξουν περαιτέρω βήματα μετά την «αδύναμη» συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Δεκέμβριο στο Κανκούν του Μεξικού, με τη δημιουργία ενός πράσινου ταμείου και την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Στη συμφωνία του Δεκεμβρίου στο μεξικανικό θέρετρο προβλεπόταν να δημιουργηθεί ένα Πράσινο Περιβαλλοντικό Ταμείο που θα διαχειρίζεται ποσό 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια στις φτωχές χώρες μέχρι το 2020 και θα καταβάλλει προσπάθειες για να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών παγκοσμίως.

«Στην Μπανγκόκ οι κυβερνήσεις πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σαφές σχέδιο για το 2011», είπε η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το κλίμα, Κριστιάνα Φιγκουέρες.

Πρακτικά στις συνομιλίες της Μπανγκόκ θα πρέπει να αρχίσει η επεξεργασία των λεπτομερειών. Για παράδειγμα στο Κανκούν δεν επιτεύχθηκε πρόοδος στα δυσκολότερα θέματα, όπως οι διαφωνίες πλουσίων και φτωχών χωρών για την επέκταση του ισχύοντος ακόμη πρωτοκόλλου του Κιότο ή η ενίσχυση των περικοπών εκπομπών για τις οποίες έχουν δεσμευθεί οι πλούσιες χώρες.

Πολλές χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το εάν η νέα συμφωνία πρέπει να δεσμεύει ή όχι όλες τις χώρες που ρυπαίνουν, σε ταχύτερα και σοβαρότερα βήματα για την περικοπή των εκπομπών άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη σημαίνει ότι πολλές αναπτυγμένες χώρες θα εστιάσουν λιγότερο στην κλιματική αλλαγή.

Η πρώτη φάση του Κιότο, η οποία δεσμεύει περίπου 40 πλούσιες χώρες σε στόχους σε ότι αφορά στις εκπομπές, ολοκληρώνεται την επόμενη χρονιά χωρίς να διαφαίνεται διάδοχη κατάσταση.

Η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Ρωσία αντιτίθενται σε κάθε επέκταση του Κιότο σε δεύτερη φάση από το 2013, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται μία νέα συμφωνία με στόχους για όλους όσους κάνουν εκπομπές, ενώ η Κίνα, η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες επιμένουν ότι η συνθήκη του Κιότο πρέπει να παραμείνει σε ισχύ.

Δεν αποκλείεται πάντως η Ιαπωνία να δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της εξαιτίας του καταστροφικού τσουνάμι και του σεισμού.

 

Πηγή Newsbomb

Σχόλια