Η ενέργεια στο επίκεντρο της επίσκεψης Παπούλια στο Αζερμπαϊτζάν

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την πολιτική βούληση της Αθήνας να ενισχύσει τις ήδη δυναμικές σχέσεις με το Μπακού, με έμφαση στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, σηματοδοτεί η τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, από σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν.

Η επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου έρχεται μετά από σειρά πυκνών ανταλλαγών επισκέψεων υψηλού επιπέδου, με πρώτη αυτή του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, στις αρχές του 2009, στην Αθήνα.

Ενδεικτικό της σημασίας της επίσκεψης είναι ότι ο κ Παπούλιας συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γ.Διαμαντίδη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, οι οποίοι θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών για την ενέργεια, τη ναυτιλία, την περιβαλλοντική και την πολιτιστική συνεργασία.

Οι δύο Πρόεδροι θα κηρύξουν την έναρξη των εργασιών του 4ου Ελληνο-Αζερικού επιχειρηματικού φόρουμ, επισφραγίζοντας έτσι την αμοιβαία πολιτική βούληση για ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, είτε με την μορφή των εμπορικών ανταλλαγών, είτε με την μορφή επενδυτικών κινήσεων ή συμπράξεων, έχει αυξημένο ρόλο σ” αυτή την περίοδο των οικονομικών δυσχερειών στο εσωτερικό της χώρας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τη χώρα μας η υπογραφή, στη διάρκεια της επίσκεψης, Μνημονίου Κατανόησης (MOU) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Αζερικής SOCAR, με το οποίο εντατικοποιούνται οι διαπραγματεύσεις, με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας ΔΕΠΑ-SOCAR, ώστε η ΔΕΠΑ να αγοράζει απ” ευθείας το Αζερικό αέριο από την προμηθεύτρια SOCAR και όχι μέσω της τουρκικής BOTAS.

Πρόκειται για την ωριμότερη συμφωνία που έχει υπογράψει χώρα της ΕΕ με τη SOCAR, για προμήθεια φυσικού αερίου από την Κασπία. Το μνημόνιο αναμένεται εκ μέρους της ελληνικής πλευράς να υπογράψει ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια