Ιαπωνία: ρίχνουν 11.500 τόνους ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό

0
47

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Οι Ιάπωνες ξεκίνησαν να ρίχνουν στον ωκεανό περίπου 11.500 τόνους ραδιενεργού νερού, ως «απαραίτητο μέτρο ασφαλείας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα «Νέα», τη εν λόγω λύση προτείνουν οι υπεύθυνοι της Tepco, της διαχειρίστριας εταιρείας, για να κάνουν χώρο στις αποθήκες των αντιδραστήρων 5 και 6, για νερό που περιέχει πολύ περισσότερη ραδιενέργεια.

Το νερό αυτό μολύνεται καθώς το ρίχνουν οι εργαζόμενοι στους αντιδραστήρες για να μειώσουν τη θερμοκρασία τους, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται στους χώρους του εργοστασίου.

Συνεργεία το μαζεύουν και το αποθηκεύουν στις δεξαμενές των αντιδραστήρων.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας διευκρίνισε ότι οι 11.500 τόνοι νερού που θα ρίξουν στη θάλασσα, περιέχουν ραδιενέργεια 100 φορές ψηλότερα από τα επιτρεπτά επίπεδα αλλά δεν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να απορρίψουμε αυτό το μολυσμένο νερό στη θάλασσα ως μέτρο ασφαλείας», τόνισε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.

Οι χθεσινές προσπάθειες που έγιναν για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας με τη χρήση τσιμέντου δεν είχαν αποτέλεσμα.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα είναι 4.000 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τώρα πολυμερή χημικά για να εμποδιστεί η διαρροή νερού.

Η ρωγμή περίπου 20 εκατοστών από όπου διαφεύγει το νερό είναι σε ένα χώρο καλωδίων κοντά στον αντιδραστήρα 2.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να περάσουν μήνες μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση και να διακοπεί κάθε διαρροή ραδιενέργειας.

Αξιωματούχοι και ειδικοί εξετάζουν την ιδέα να ανεγερθεί ένας «φράχτης» ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο για να περιοριστεί η έκλυση και η απελευθέρωση ραδιενέργειας.

 

econews

Σχόλια