Φουκουσίμα: πριονίδι και χαρτοπολτός η ελπίδα για τη διακοπή της διαρροής

0
12
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να σφραγίσουν με τσιμέντο το ρήγμα στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα από το οποίο διαρρέει ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό, οι εργαζόμενοι στη μονάδα εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε ένα πολυμερές αναμεμειγμένο με πριονίδι και χαρτοπολτό.

Πλεονέκτημα του συγκεκριμένου υλικού είναι ο πενταπλασιασμός του όγκου του όταν έρθει σε επαφή με το νερό. Τα αποτελέσματα της χρήσης του θα εξακριβωθούν σήμερα Δευτέρα (4/4).

Εντωμεταξύ, οι ιαπωνικές Αρχές προειδοποιούν πως η διαρροή ραδιενεργού υλικού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ενδέχεται να διαρκέσει για αρκετούς μήνες.

Μάλιστα, εκτιμάται πως θα περάσουν μήνες ή και χρόνια μέχρι να μπουν κάμερες στα κτήρια των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα για να καταγράψουν τη ζημιά. Ακόμα και τα ελικόπτερα αδυνατούν να πετάξουν πάνω από το εργοστάσιο, λόγω της εκπομπής ακτίνων γάμμα στην ατμόσφαιρα.

Ο Γκόσι Χοσόνο, σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν, δήλωσε σχετικά πως “έχει γίνει το ανθρωπίνως δυνατό για να σταματήσει η διαρροή” που έχει μολύνει τον περιβάλλοντα χώρο, τις καλλιέργειες, τις ακτές και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και πως “η κατάσταση κατά κάποιο τρόπο έχει σταθεροποιηθεί”.

Οι ειδικοί διατείνονται πως ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι ελάχιστος πέρα από την περίμετρο του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ωστόσο το μέλλον της επιχείρησης σφραγίσματος της διαρροής και επαναφοράς της καθημερινής ζωής της ευρύτερης περιοχής σε φυσιολογικούς ρυθμούς παραμένει θολό.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν περίπου 600 άτομα, εργαζόμενοι του εργοστασίου, πυροσβέστες και στρατιώτες.

Υπενθυμίζεται πως ο αριθμός των θυμάτων από το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου υπολογίζεται σε 12.000, των αγνοουμένων σε 15.472, ενώ πάνω από 160.000 άνθρωποι εκκένωσαν τις κατοικίες τους και διαμένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς.

econews

Σχόλια