Φωτοβολταϊκά: ΣΕΦ κατά ΔΕΗ για χωρητικότητα Δικτύου και κόστη σύνδεσης

1
9
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την εκτίμηση ότι η χωρητικότητα του Δικτύου της ΔΕΗ για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών σταθμών, ξεπερνά, κατά πολύ, αυτήν που υπολογίζει ο Διαχειριστής Δικτύου, κάνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών σε επιστολή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για ζητήματα σύνδεσης παραγωγών ΑΠΕ στο Δίκτυο Διανομής.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΦ, “με χρήση του διαθέσιμου εξοπλισμού δικτύου για τη ρύθμιση τάσης (ρυθμιστές τάσης, EVR, πυκνωτές κλπ.), αλλά και των δυνατοτήτων των σύγχρονων αντιστροφέων (ποικιλοτρόπως ελεγχόμενη έγχυση αέργου και πραγματικής ισχύος), η χωρητικότητα υφισταμένων γραμμών ΜΤ μπορεί να προσεγγίσει το θερμικό τους όριο.

Παράλληλα, μπορούν να κατασκευαστούν νέες γραμμές ή/και επεκτάσεις υποσταθμών, για την επίτευξη περαιτέρω διείσδυσης”.

Ο ΣΕΦ τονίζει επίσης το γεγονός ότι η ΔΕΗ χρεώνει τους επενδυτές με υψηλές τιμές και εκτιμά πως τα σχετικά ποσά έχουν καθοριστεί αυθαίρετα, ενώ δεν αναλαμβάνεται καμία δέσμευση αναφορικά με το χρόνο απόκρισης στο αίτημα ή την επιστροφή του ποσού.

Επιπλέον, αναφέρεται στην επιστολή, “στην περίπτωση των οικιακών φωτοβολταϊκών (<10 kWp), τα κόστη σύνδεσης είναι απαράδεκτα υψηλά (μέσοι όροι σύνδεσης 800 € + ΦΠΑ για μονοφασική σύνδεση και 1.000 € +ΦΠΑ για τριφασική). Τα ποσά αυτά είναι 2-3 φορές υψηλότερα από τα αντίστοιχα που ισχύουν, για παράδειγμα, στη Γερμανία και θα πρέπει να μειωθούν άμεσα”.

Αναρωτιέται τέλος ο ΣΕΦ “γιατί πρέπει ο παραγωγός να πληρώνει για τη συντήρηση εγκαταστάσεων που “ανήκουν στην αποκλειστική κυριότητα, νομή και κατοχή της ΔΕΗ και τις οποίες, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν και άλλοι».

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.