Βοϊδομάτης: λύματα καταλήγουν στο ποτάμι

0
72

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Στελέχη της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου διαπίστωσαν ότι στην Αρίστη «ξεβράζονται» λύματα από τους βόθρους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγών».

Η εν λόγω διαπίστωση προκαλεί έναν έντονο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των όποιων αποχετευτικών δικτύων σε μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή, στην οποία παράλληλα υπάρχει έντονη τουριστική δραστηριότητα.

Το WWF Ελλάς προτείνει ως μοναδική λύση την εφαρμογή ενός πρότυπου σχεδίου «πράσινης ανάπτυξης» για όλο το εθνικό πάρκο.

Η αυτοψία από στελέχη της διοίκησης του εθνικού πάρκου έγινε στις 22 Μαρτίου, μετά από καταγγελία που δέχτηκαν ότι στην περιοχή εκπέμπεται έντονη δυσοσμία από τον υπό κατασκευή αγωγό συλλογής ομβρίων υδάτων, ο οποίος οδηγεί τα νερά από την πλατεία του χωριού σε παρακείμενο ρέμα που καταλήγει στον Βοϊδομάτη.

Τα στελέχη διαπίστωσαν την αλήθεια της καταγγελίας και ακολούθησαν τη νόμιμη διαδικασία.

Ο φορέας διαχείρισης με επιστολή του ζήτησε τη συνέργεια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Κανένα έργο παροχέτευσης νερών δεν δημιουργεί πρόβλημα, αν οι βόθροι είναι στεγανοί. Αυτό που ζητάμε από τη Διεύθυνση είναι να ελέγξει τους βόθρους» δήλωσε στην εφημερίδα διευθυντής-συντονιστής του φορέα Μιχάλης Βάκκας, ο οποίος συμμετείχε στην αυτοψία.

Εκτιμάται ότι τα λύματα καταλήγουν στο ποτάμι εδώ και καιρό και ότι το έργο των όμβριων υδάτων ήταν αυτό που ανέδειξε το πρόβλημα.

Ενήμερος για το πρόβλημα στην Αρίστη, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου περιμένει το όποιο πόρισμα της Διεύθυνσης Υγείας.

Η υπόθεση προκαλεί έντονες ανησυχίες. Είναι εύλογο ότι ένα προβληματικό και ανεπαρκές αποχετευτικό δίκτυο ιδίως σε μια τέτοια περιοχή πλήττει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την τουριστική ζήτηση. Και αυτό ισχύει για όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος Βόρειας Πίνδου της WWF Ελλάς και μέλος της διοίκησης του φορέα διαχείρισης Κώστας Τζιόβας βλέπει μόνο έναν δρόμο: αυτόν της απαίτησης από την πολιτεία εφαρμογής ενός πρότυπου σχεδίου «πράσινης ανάπτυξης».

Σε πρώτη φάση προτείνει ο δήμος Ζαγορίου να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση βιολογικού καθαρισμού για τους οικισμούς γύρω από τη χαράδρα του Βίκου –αυτή τη στιγμή μονάδα βιολογικού καθαρισμού γίνεται μόνο στο Πάπιγκο.

Προτείνει ακόμα να ληφθεί πρωτοβουλία από τον Δήμο για την ολοκληρωμένη ανακύκλωση των λαδιών και των υγρών υπολειμμάτων των εστιατορίων.

«Υπάρχει ήδη το παράδειγμα της συνεργασίας των εστιατορίων του Πάπιγκου και του WWF-Eλλάς με γνωστή τοπική εταιρία που ασχολείται με την ανακύκλωση λαδιών και καυσίμων» αναφέρει.

Ως απαραίτητους όρους θέτει και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για το εθνικό πάρκο όπως και τον ορισμό ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και της διοίκησης του εθνικού πάρκου.

 

econews

Σχόλια