Τσουνάμι Ιαπωνία: επιχείρηση για τον εντοπισμό 17.000 πτωμάτων (video)

0
36

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Χιλιάδες ιάπωνες και αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν σήμερα μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό πτωμάτων κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας που επλήγησαν πριν τρεις εβδομάδες από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας (ιαπωνικός στρατός).

Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει 120 αεροσκάφη και ελικόπτερα και 65 πολεμικά πλοία για την αναζήτηση των 16.441 ανθρώπων που αγνοούνται μετά το τσουνάμι στις ακτές του Ειρηνικού στο νησί Χονσού και πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Θα επικεντρώσουμε τις έρευνες κατά μήκος των ακτών, στις εκβολές των ποταμών και στις περιοχές που έχει καλύψει η θάλασσα», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

«Τα πτώματα που έχει παρασύρει η θάλασσα συχνά αυτήν την εποχή βγαίνουν στην επιφάνεια μετά από λίγες εβδομάδες.

Οι έρευνές γίνονται για να εντοπιστούν», επισήμανε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν 17.000 ιάπωνες και 7.000 αμερικανοί στρατιώτες.

Οι έρευνες πάντως δεν θα καλύψουν τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, εξαιτίας του υψηλού επιπέδου ραδιενέργειας.

Τουλάχιστον χίλια πτώματα βρίσκονται ακόμα στη ζώνη αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo που επικαλείται αστυνομικές πηγές.

Οι σωροί αυτοί έχουν εκτεθεί σε υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας και οι αρχές αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην περισυλλογή τους.

Περίπου 28.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται μετά την καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία, σύμφωνα με επίσημο προσωρινό απολογισμό.

Η κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο στη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει να πάρει τον έλεγχο της Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, ενισχύοντάς την με ενέσεις ρευστότητας από τα κρατικά κεφάλαια, όπως αναφέρει την Παρασκευή, η ιαπωνική εφημερίδα Μαϊνιτσί.

Όμως η κυβερνηση δεν προτίθεται να συμμετέχει με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στην εταιρεία διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε επί της ουσίας κρατικοποίησή της, όπως δήλωσε ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η εφημερίδα που βασίζει το ρεπορτάζ στις αναφορές του ίδιου κυβερνητικού στελέχους, επισημαίνει την τοποθέτηση του ότι η βοήθεια προς την εταιρεία «θα είναι υπό μορφή ένεσης ρευστότητας μέσω επένδυσης κεφαλαίων, που θα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να έχει ισχυρή συμμετοχή στη διοίκηση της εταιρείας».

 

Πηγή Πρώτο Θέμα

Σχόλια