Ιαπωνία: εκτός ελέγχου η ραδιενέργεια-ανιχνεύτηκε σε νερό και ζώα

0
15

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Κατά 10.000 φορές υψηλότερες από τα φυσιολογικά επίπεδα οι συγκεντρώσεις ραδιενέργειας στον υδροφόρο ορίζοντα της Φουκουσίμα, ενώ ανιχνεύτηκε και ραδιενεργό καίσιο σε βοδινό κρέας που προέρχονται από ζώα της περιοχής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα «Νέα», η Ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πάρει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού από τη διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, αλλά με αγορά μικρότερη του 50% των μετοχών του, ώστε να μην θεωρηθεί κρατικοποίηση.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό αγνοούμενων κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της χώρας, από χιλιάδες Ιάπωνες και Αμερικανούς στρατιώτες.

Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει 120 αεροσκάφη και ελικόπτερα μαζί με 65 πολεμικά πλοία για την αναζήτηση των 16.441 ανθρώπων που αγνοούνται μετά το τσουνάμι στις ακτές του Ειρηνικού στο νησί Χονσού και πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι «Θα επικεντρώσουμε τις έρευνες κατά μήκος των ακτών, στις εκβολές των ποταμών και στις περιοχές που έχει καλύψει η θάλασσα.

Τα πτώματα που έχει παρασύρει η θάλασσα συχνά αυτήν την εποχή βγαίνουν στην επιφάνεια μετά από λίγες εβδομάδες. Οι έρευνές γίνονται για να εντοπιστούν».

Οι έρευνες δεν θα καλύψουν τη ζώνη των 30 χλμ γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, εξαιτίας του υψηλού επιπέδου ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo που επικαλείται αστυνομικές πηγές, τουλάχιστον 1.000 πτώματα βρίσκονται ακόμα στη ζώνη αυτή.

 

econews

Σχόλια