Λεβάντα: περιγραφή & καλλιέργεια

16
12971

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η λεβάντα είναι ένα δικότυλο φυτό που ανήκει στο γένος Lavandula, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 28 είδη φυτών  που αυτοφύονται στις Παραμεσόγειες περιοχές , τη δυτική Ασία και την Ινδία. Είναι φυτά αειθαλή, φρυγανώδη και ιδιαίτερα αρωματικά.

Τα πιο γνωστά είδη είναι η Lavandula spica (Λεβάντα η  σταχυώδης), L. stoechas (Λεβάντα η στοιχάς) ή , L. vera (Λεβάντα η γνήσια).

– Τα κλαδιά της εκπτύσσονται από τη βάση σε αστεροειδή διάταξη, έχουν όρθια ανάπτυξη και καλύπτονται από τριχίδια.
– Τα φύλλα είναι γραμμοειδή ή προμήκη, ακέραια ή με χείλη.
– Τα άνθη της είναι κυανά- μωβ και φύονται επάκρια στον βλαστό σε ταξιανθία στάχεως. Η ανθοφορία εμφανίζεται τέλος Άνοιξης με αρχές καλοκαιριού.
– Φυτό μέτριου ρυθμού ανάπτυξης, που ευδοκιμέι σε ηλιόλουστες θέσεις
– Προτιμά χώμα με καλή αποστράγγιση και Ph 6,5- 7,5. Δεν ευδοκιμεί σε εδάφη με πολλή υγρασίας, ενώ είναι ανθεκτική στην έλλειψη νερού. Ωστόσο δεν αντέχει συνθήκες ολοσχερούς ξηρασίας.
– Η παρουσία ασβεστίου στο χώμα αυξάνει το άρωμα των ανθών.
– Φυτεύετε το φθινόπωρο ή την άνοιξη και κάθε καλοκαίρι μετά το πέρας της ανθοφορίας κλαδεύετε τους βλαστούς κατά το 1/3 του μήκους τους.
– Πολλαπλασιάζεται με μόσχευμα 10-12 εκ. τον Αύγουστο και μεταφυτεύεται ως νεαρό φυτό την επόμενη Άνοιξη.
– Καλλωπιστική χρήση: για χαμηλούς φράχτες, για ασβεστούχα χαλικώδη εδάφη που δεν είναι εκμεταλλεύσιμα, για αρωματικούς κήπους.

Πηγή livingreen.gr

16 Σχόλια

 1. ενδιαφερομαι για καλλιεργεια λεβαντας επαγγελματικα και φυσικα για την διαθεση της στην αγορα και κατα προτιμηση την αγορα του εξωτερικου. μπορειται να με βοηθησετε.?

 2. ενδιαφερομαι για καλλιεργεια λεβαντας επαγγελματικα και φυσικα για την διαθεση της στην αγορα και κατα προτιμηση την αγορα του εξωτερικου. μπορειται να με βοηθησετε.?

 3. Ενδιαφέρομαι για καλλιέργεια λεβάντας και διάθεσή της
  στην αγορά του εξωτερικού. Θέλω την βοήθειά σας.

 4. Ενδιαφέρομαι για καλλιέργεια λεβάντας επαγγελματικά και για διάθεσή της.Παρακαλώ στείλτε μου πληροφορίες.

 5. Καλησπέρα σας. Παρακαλώ να μου στείλετε πληροφορίες σχετικά με την απόδοση της καλλιέργειας λεβάντας, σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο από 1000 έως 1300 μέτρα.

 6. Ενδιαφέρομαι για καλλιέργεια λεβάντας και για διάθεσή της.Παρακαλώ στείλτε μου πληροφορίες.

 7. Ενδιαφέρομαι για καλλιέργεια λεβάντας και θα ήθελα μια ενημέρωση για την διάθεση της στο εξωτερικό και στο εσωτερικό

 8. Ενδιαφέρομαι για καλλιέργεια λεβάντας και θα ήθελα μια ενημέρωση για την διάθεση της στο εξωτερικό και στο εσωτερικό

 9. ενδιαφερομαι για καλιεργεια λεβαντασ και θα σασ παρακαλοθσα να μου στειλετε πληροφοριεσ για την καλιεργεια και διαθεση τησ

 10. Ενδιαφέρομαι να καλλιεργήσω λεβάντα σε πεδινό μέρος στην Θεσσαλία.στείλτε μου πληροφορίες τόσο για την καλλιέργεια όσο κ για την διάθεση της στην αγορά. Ευχαριστώ..

 11. Παρακαλω να με ενημερωσετε για την διαθεση λεβαντας στην αγορα εσωτερικου και εξωτερικου

 12. ενδιαφερομαι για επαγγελματικη καλλιεργεια λεβαντας και θα ηθελα να ενγμερωθω σχετικα.ευχαριστω!

 13. Ενδιαφέρομαι πληροφορίες για επαγγελματική καλλιέργεια λεβάντας σε ορεινή περιοχή με υψόμετρο 650 μ. και την διάθεσή της στην αγορά εσωτερικού και εξωτερικού.

 14. καλησπερα!!! ειμαστε 6 καινουργοι αγροτες απο ροδο και θελουμε να ασχοληθουμε επαγγελματικα με την καλλιεργια της λεβαντας,επισης θα θελαμε να ξερουμε εαν αυτη μπορει να διατεθει εδω η στο εξωτερικο.ευχαριστω

 15. Ενδιαφέρομαι να καλλιεργήσω λεβάντα σε πεδινό μέρος στην Άρτα.Μπορείτε να μου στείλετε πληροφορίες τόσο για την καλλιέργεια όσο κ για την διάθεση της στην αγορά?Ευχαριστώ..

 16. Ενδιαφέρομαι για την καλλιέργεια λεβάντας στην περιοχή της Βέροιας και επιθυμώ πληροφορίες για την καλλιέργεια της και τη διάθεσή της.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Comments are closed.