«Κόλαση σκουπιδιών στην Αθήνα το 2014 αν δε ληφθούν μέτρα» λέει ο ΣΕΒΙΑΝ

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνέντευξη τύπου με θέμα την εφαρμογή ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής λύσης για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων διοργάνωσε σήμερα (30/3) ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ κ. Θανάσης Κατρής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που θα επικρατήσει στην Αθήνα από το 2014 και εντεύθεν στην περίπτωση που δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατασκευής νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων που θα αντικαταστήσουν τον υπό κατάργηση ΧΥΤΑ Φυλής.

Ο κ. Κατρής χρησιμοποίησε επανειλημμένως τη λέξη «κόλαση» για να περιγράψει τις συνθήκες που θα βιώσουν οι Αθηναίοι αν δεν προβλεφθεί άμεσα χώρος σύγχρονος και τεχνολογικά εξελιγμένος για να φιλοξενήσει τα απορρίμματα της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, περιέγραψε τις προτάσεις του Συνδέσμου που έχουν δυνατότητα άμεσης εφαρμογής, για την εκτροπή 350.000 τόνων από το ΧΥΤΑ Φυλής, το μόνο πουυπάρχει σήμερα στην Αττική.

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν την κομποστοποίηση προδιαλεγμένων οργανικών, μέσω ανάπτυξης Καφέ Κάδου σε όσους Δήμους το επιθυμούν αξιοποιώντας το ΕΜΑΚ με δυναμικότητα μέχρι και 60.000 τόνων, τη δημιουργία πιλότου κομποστοποίησης 20.000 τόνων οργανικών αποβλήτων στην Ελευσίνα, με κοινή επιχείρηση επιχείρηση Δήμου-ιδιωτών και την αξιοποίηση της υφιστάμενης υποδομής σε ΚΔΑΥ με δυναμικότητα 300.000 τόνων, ενώ συλλέγεται υλικό 200.000 τ. ετησίως.

Επίσης, ο ΣΕΒΙΑΝ πρότεινε την ενεργειακή αξιοποίηση RDF, ώστε να είναι βιώσιμη η περεταίρω κατεργασία τουκαυσίμου και η ενεργειακή του αξιοποίηση.

Ο ΣΕΒΙΑΝ υπολόγισε το κόστος των μέτρων αυτών σε 10 εκ. ευρώ, χωρίς να απαιτείται η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, ενώ η ποσότητα εκτροπής από την ταφή υπολογίστηκε σε 350.000 τόνους, τη στιγμή που η δυναμικότητα της σχεδιαζόμενης μονάδας στην Κερατέα ανέρχεται σε 127.500 τόνους.

Ο κ. Κατρής πρότεινε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση κατασκευή μιας μονάδας -κατά προτίμηση στη Φυλή- που θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα ΧΥΤΑ.

Μίλησε δε για έλλειμμα ενημέρωσης εκ μέρους των αρμοδίων φορέων αναφορικά με τη χρήση των μπλε κάδων ανακύκλωσης και υπογράμμισε ότι η χώρα μας απέχει κατά πολύ από τους στόχους ανακύκλωσης.

Ο πρόεδρος του International Solid Waste Association κ. Αντώνης Μαυρόπουλος είπε σχετικά ότι απαιτείται μια νέα προσέγγιση στο θέμα της ανακύκλωσης, μέσω διεύρυνσης του πλαισίου από τους ιδιωτικούς φορείς αξιοποίησης στους Δήμους, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στα αρμόδια υπουργεία.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ κ. Παναγιώτης Σκιαδάς σημείωσε πως «σε αυτή την συγκυρία η Πράσινη Ανάπτυξη και Οικονομία, περνάει μέσα από την ανάγκη επενδύσεων που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αντιμετωπίσει κοινωνικά οξυμένα προβλήματα.»

econews

Σχόλια