8ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών- «Παράθυρα στον Πλανήτη μας»

0
43

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η κινηματογραφική συνάντηση έξι χωρών,μέσα από την αντισυμβατική ματιά 17 ελλήνων και ξένων σκηνοθετών.

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 18:30, ανοίγει η αυλαία του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών με τίτλο «Παράθυρα στον Πλανήτη» που διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Πρόκειται για το μοναδικό φεστιβάλ που διοργανώνεται εξ” ολοκλήρου από μια περιβαλλοντική οργάνωση και δίνει μια μοναδική ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να παρακολουθήσει υψηλού επιπέδου ελληνικές και ξένες παραγωγές που πραγματεύονται θέματα περιβάλλοντος- επίκαιρα όσο ποτέ- που αφορούν τόσο τη χώρα μας όσο και τον πλανήτη.

Οι προβολές των ταινιών, που φέτος θα πραγματοποιηθούν τις Τετάρτες 30 Μαρτίου, 6 και 13 Απριλίου από τις 18:30-23:30 (ισόγειο του κτηρίου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ στην οδό Τριπόδων 28 στην Πλάκα), περιλαμβάνουν παραγωγές από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις ημέρες προβολών έχουν προγραμματιστεί ειδικές θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις:

Τετάρτη 30 Μαρτίου:

•Μετά το τέλος της προβολής του ντοκυμαντέρ «Το Οροπέδιο της Εγκλουβής», θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα, Ελεονώρα Φιώρου.

•Μετά το τέλος της προβολής του ντοκυμαντέρ «Mykonos Blues», θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη Όμηρου Ευαγγελινού.

Τετάρτη 6 Απριλίου:

•Μετά το τέλος της προβολής του ντοκυμαντέρ «Ecowomen», θα ακολουθήσει συζήτηση με τις Isabelle Trinquelle και Μαρία Λεωνίδα, βασικούς συντελεστές της σειράς πορτραίτων.

•Μετά το τέλος της προβολής του ντοκυμαντέρ «The Garden», θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση με τους Atenistas.

Τετάρτη 13 Απριλίου:

•Μετά το τέλος της προβολής του ντοκυμαντέρ «Flow: For the Love of Water», θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα το νερό στην Ελλάδα.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Προβολών

Τετάρτη 30 Μαρτίου

18:30

•SOS Animals In Danger, 2009, Άγγελος Κοβότσος, Ελλάδα, 25

Τα πιο σπάνια είδη θηλαστικών, ερπετών, ψαριών και πουλιών εξαφανίζονται. Η ταινία αυτή με παιδιά, που αποτελεί διεθνή συμπαραγωγή της ΕΡΤ, στοχεύει να προσεγγίσει το νεανικό κοινό ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα πριν να είναι πολύ αργά..

19:00

•Ecowomen, 2009, I. Trinquelle, M. Leonida, Γαλλία-Ελλάδα, 20’

Καταγράφει πορτραίτα γυναικών που εργάζονται για το περιβάλλον.

19:20

•The Story of Bottled Water, 2010, Louis Fox, Annie Leonard, Jonah Sachs, Η.Π.Α, 8’

Αποκαλύπτει την «επίθεση» των επιχειρήσεων στο νερό της βρύσης και τη χρήση της ιδιαίτερα αποτελεσματικής διαφήμισης για να καλύψει τους τόνους πλαστικών αποβλήτων που παράγονται.

19:30

•Το Οροπέδιο της Εγκλουβής – Κωδικός ΙLL293, 2010, Ελεονώρα Φιώρου, Ελλάδα, 75’

Οι ογδόντα κάτοικοι της Εγκλουβής, του ορεινότερου χωριού της Λευκάδας, καλλιεργούν στα χωράφια τους- στο οροπέδιο Βουνί σε υψόμετρο 1000 μέτρων- ένα βιολογικό προϊόν, την ξακουστή φακή Εγκλουβής, που θεωρείται η καλύτερη φακή στον κόσμο.

Ακολουθεί σχετική συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα, Ελεονώρα Φιώρου.

21:00

•Mykonos Blues, 2010, Όμηρος Ευαγγελινός, Ελλάδα, 20’

Στο νησί των αντιθέσεων: καλοκαίρι κυριαρχεί η υπέρμετρη κατανάλωση, ενώ το χειμώνα επέρχεται ερήμωση και κανείς δεν εργάζεται για την αποκατάσταση των καλοκαιρινών πληγών. Σε αυτό το όμορφο και κοσμοπολίτικο νησί διαπράττονται ενέργειες εγκληματικές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία…

Ακολουθεί σχετική συζήτηση με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη, Όμηρου Ευαγγελινού.

21:30

•Food of the Past, 2010, Susan Tennant, Η.Π.Α, 20’

Η ταινία επισημαίνει πως στην Πάρο, ενώ ο τουρισμός μπορεί να είναι σε μια πρώτη φάση ένοχος για τον μαρασμό της αγροτικής παραγωγής, μπορεί και πρέπει σε μια επόμενη, πιο ώριμη φάση να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για μια βιώσιμη αγροτική παραγωγή εκλεκτών προϊόντων.

22:00

•I am Gurgaon – The New Urban India, 2009, Marije Meerman, Ολλανδία, 50’

Στο προάστιο αυτό της βιομηχανικής περιοχής του Νέου Δελχί, σύμβολο της πρωτοφανούς οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας, είναι εμφανές το αυξανόμενο χάσμα πλούσιων και φτωχών, τόσο στην πόλη όσο και στην ψυχική υγεία των κατοίκων…

Τετάρτη 6 Απριλίου

18:30

•Ecowomen, 2009, I. Trinquelle, M. Leonida, Ελλάδα-Γαλλία, 20’

Καταγράφει πορτραίτα γυναικών που εργάζονται για το περιβάλλον.

Ακολουθεί συζήτηση με την Isabelle Trinquelle  και την Μαρία Λεωνίδα, βασικούς συντελεστές της σειράς πορτρέτων.

19:00

•The Mermaid’s Tears: Oceans of Plastic, 2009, Sandrine Feydel, Γαλλία, 52’

Μια σημαντική ταινία που καταγράφει πώς οι ωκεανοί γρήγορα μετατρέπονται σε «χωματερές» της γης. Ενημέρωση για την πλαστική «σούπα» απορριμμάτων που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες θαλάσσιους οργανισμούς κάθε χρόνο και διοχετεύει χημικά στην τροφική αλυσίδα. Μπορεί να γίνει κάτι για να καθαρίσουν οι ωκεανοί μας;

20:00

•The Garden, 2008, Scott Hamilton Kennedy, Η.Π.Α., 80’

Το υποψήφιο αυτό για Όσκαρ ντοκυμαντέρ αφηγείται την ιστορία ενός κοινοτικού κήπου στο Los Angeles, μία όαση που έφερε κοντά τους κατοίκους σε μια από τις πιο παρηκμασμένες γειτονιές. Τώρα όμως- που μπουλντόζες απειλούν να τον καταστρέψουν- θα τα παρατήσουν;

Ακολουθεί σχετική συζήτηση με τους Atenistas.

21:40

•Το Κάλεσμα του Βουνού, 2010, Στέλιος Αποστολόπουλος, Ελλάδα, 53’

O Γιάννης, μετά τη δολοφονία του ξαδέλφου του Ηλία, μετακομίζει σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό στα Λευκά Όρη της Κρήτης, παίρνοντας την απόφαση να συνεχίσει το επάγγελμα του Ηλία, του παραδοσιακού βοσκού. Ένα επάγγελμα που διατηρείται ζωντανό από ελάχιστους ανθρώπους που βρίσκονται ανάμεσα στα χιονισμένα βουνά και στη Λιβυκή Θάλασσα.

22:40

•Prestes Maia – Freedom in Concrete, 2008, Jonas Ginter, Levin Peter, Marla Fee Wilke, Γερμανία, 52’

Sao Paulo, 2007: Η Βραζιλία εξελίσσεται σε μία οικονομική υπερδύναμη. Στην καρδιά του Sao Paulo βρίσκεται το κτήριο Prestes Maia, με 468 οικογένειες σε 22 ορόφους, 1379 κατοίκους με 1379 ιστορίες. Όλοι τους έχουν μόνο ένα στόχο: να μείνουν. Αλλά η κυβέρνηση έχει διαφορετικά σχέδια…

 

Τετάρτη 13 Απριλίου

18:30

•The Sperm Whales of Greece, 2008, Chris Johnson, Αυστραλία, 20’

Στο Ιόνιο Πέλαγος συναντάμε τα μέλη μιας ιδιαίτερα κοινωνικής οικογένειας φυσητήρων (μεγάλα κητώδη) και μελετάμε τη συμπεριφορά τους καθώς υποδέχονται ένα νεογέννητο στην ομάδα. Όμως, το μέλλον του νεογέννητου μικρού και της οικογένειάς του είναι αβέβαιο, καθώς το περιβάλλον τους υποβαθμίζεται…

18:50

•Flow: For The Love Of Water, 2009, Irena Salina, Η.Π.Α, 84’
Το πολυβραβευμένο αυτό ντοκυμαντέρ πραγματεύεται το σημαντικότερο περιβαλλοντικό ζήτημα του 21ου αιώνα: την κρίση του νερού. Αποκαλύπτει την σταδιακή επέκταση της κρίσης, τόσο σε παγκόσμια όσο και σε ανθρώπινη κλίμακα.

Ακολουθεί σχετική συζήτηση για το νερό στην Ελλάδα.

20:45

•Ο Πλανευτής του Γράμμου, 2009, Βαγγέλης Ευθυμίου, Ελλάδα, 28’

Το βουνό Γράμμος είναι μία από τις πιο άγριες και παρθένες περιοχές της χώρας. Εκεί, άνθρωποι και φύση συνυπάρχουν αρμονικά. Ο κ. Σωτήρης ζει εκεί για πάνω από 80 χρόνια. Αναζητώντας τις άγριες μέλισσες, φιλοσοφεί…

21:15

•Casus Belli, 2010, Γιώργος Ζώης, Ελλάδα, 11’

Άνθρωποι διαφορετικών φύλων, τάξεων, ηλικιών, εθνικοτήτων περιμένουν σε διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη γραμμή. Το μικρό αυτό αριστούργημα με ουσιαστικό κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο, ενθουσίασε στο Φεστιβάλ Βενετίας, διαγωνίστηκε και κέρδισε τις εντυπώσεις σε άλλα 5, ελληνικά και ξένα, φεστιβάλ!

21:30

•Dirt! The Movie, 2009, Bill Benenson, Gene Rosow, Eleonore Dailly, Η.Π.Α, 86’

Η σχέση του ανθρώπου με το χώμα. Ξεκινήσαμε μαζί το ταξίδι μας σαν αστερόσκονη, φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό. Εδώ και τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια το χώμα αποτελεί πηγή ζωής για τον πλανήτη και για τους ανθρώπους. Βασιζόμαστε ακόμα στο χώμα, αλλά τώρα το κακοποιούμε. Μετατρέψαμε το χώμα σε κάτι «βρώμικο».

23:00

•Δημήτρης Πικιώνης: Η ανάγκη του Κοινού & του Κυρίου, 2010, Άγγελος Κοβότσος, Ελλάδα, 52’

Αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Δημήτρη Πικιώνη. Η διαμόρφωση του χώρου γύρω από τους λόφους της Ακρόπολης και του Φιλοπάππου, ο Παιδικός Κήπος της Φιλοθέης, η ουτοπία της Αιξωνής, είναι μέρος μόνο του έργου μέσα από το οποίο ο μεγάλος αρχιτέκτονας – διανοητής άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην νεοελληνική αρχιτεκτονική, είτε ως δημιουργός είτε ως δάσκαλος είτε ως στοχαστής. Σειρά «Παρασκήνιο».

 

econews

Σχόλια