Ιαπωνία: στο «κόκκινο» η ραδιενέργεια στη θάλασσα της Φουκουσίμα

0
118

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Στο θαλασσινό νερό κοντά στον ημικατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και ειδικότερα στο ύψος που βρίσκεται ο αντιδραστήρας 1, ανιχνεύθηκε σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας, Χιντεχίκο Νισιγιάμα, υποβάθμισε τη σημασία αυτής της μέτρησης εξαιτίας του γεγονότος ότι η περιοχή έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους εδώ και καιρό, ενώ δεν υπάρχουν και αλιευτικές δραστηριότητες στο μολυσμένο από τη ραδιενέργεια θαλασσινό νερό.

«Το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημιζωής (η χρονική περίοδος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η εκπεμπόμενη ραδιοακτινοβολία από ένα ραδιενεργό στοιχείο) 8 ημερών και ακόμα και αν επικεντρωθούμε στις συνέπειες που μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή, αυτές θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά όταν θα έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι της περιοχής», δήλωσε ο ίδιος.

Η Tepco ανακοίνωσε ότι δεν σαφές πως έγινε ραδιενεργό το νερό της θάλασσας γύρω από το σταθμό.

Αξιωματούχος της εταιρείας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ραδιενέργεια στο θαλασσινό νερό είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε σημαντική επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco, Μασατάκα Σιμίζου, εισήχθη σε νοσοκομείο το βράδυ της Τρίτης, αναφέρουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η εφημερίδα Νικέι και το πρακτορείο Κιόντο διευκρινίζουν πως παρουσίασε υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο Μασατάκα Σιμίζου, ηλικίας 66 ετών, ασθένησε στις 16 Μαρτίου, 5 ημέρες μετά το σεισμό και πήρα άδεια μιας εβδομάδας.

Ο Σιμίζου χρειάστηκε τότε να φύγει από την από την επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης που συστάθηκε από την κυβέρνηση και από την ηλεκτρική εταιρεία, ανέφεραν αναφέρει πριν από μερικές ημέρες οι μεγάλες ιαπωνικές εφημερίδες.

Τελευταία δημόσια εμφάνιση του ήταν στις 13 Μαρτίου.

Στη διάρκεια της απουσίας του, ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο ήταν αυτός που εμφανιζόταν δημοσίως μετά το σεισμό και τη σειρά των ατυχημάτων που σημειώθηκαν στη συνέχεια στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν συμφώνησαν χθες Τρίτη να συνεργαστούν στενά στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης.

 

econews

Σχόλια