Φράγμα Μόρνου: «τσουνάμι» έπνιξε τον οικισμό Σαράντι

1
586

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η κατάρρευση τμήματος του καναλιού μεταφοράς νερού από τον ταμιευτήρα του Μόρνου προς την Αθήνα, έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή ροή της υδροδότησης της πρωτεύουσας, καθώς και μεγάλες καταστροφές στον οικισμό Σαράντι της Βοιωτίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», η υδροδότηση από τον Μόρνο σταμάτησε χθες το μεσημέρι, όταν σημειώθηκε το ατύχημα, και η ΕΥΔΑΠ έβαλε μπρος τις διαδικασίες λειτουργίας των αντλιοστασίων, ώστε να αρχίσει η τροφοδοσία της Αθήνας από την Υλίκη και τον Μαραθώνα.

Από το υπουργείο Υποδομών και από την ΕΥΔΑΠ διαβεβαιώνουν πως δεν θα υπάρξουν διακοπές νερού στην πρωτεύουσα.

Το ατύχημα στο κανάλι του Μόρνου συνέβη χθες το μεσημέρι. Στην περιοχή έσπευσαν τεχνικοί και διευθυντές της ΕΥΔΑΠ μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Νίκο Μπάρδη.

Λίγο μετά την κατάρρευση του αγωγού του Μόρνου, δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν, καλλιέργειες και δρόμοι πνίγηκαν στη λάσπη στον οικισμό Σαράντι, ενώ το οδικό δίκτυο κόπηκε στα δύο.

Επί τόπου έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και του Δήμου Θηβαίων, προκειμένου να βοηθήσουν τους κατοίκους, οι οποίοι, βλέποντας το νερό να φτάνει στα σπίτια τους, ανέβαιναν έντρομοι στις ταράτσες των κτιρίων.

Το συνολικό μήκος της ζημιάς στον αγωγό είναι γύρω στα 100 μέτρα. Αποκολλήθηκε πλήρως κομμάτι του αγωγού σε μήκος 30 μέτρων.

Αρχικά θα υπάρξει προσωρινή αποκατάσταση με την τοποθέτηση μεταλλικού αγωγού μεγάλης διατομής και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μόνιμη αποκατάσταση της ζημιάς.

Από την ΕΥΔΑΠ αλλά και από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, Γιάννη Οικονομίδη, εκτιμάται πως η ζημιά στο κανάλι οφείλεται σε κατολίσθηση και καθίζηση του εδάφους που προκάλεσαν οι μεγάλες βροχοπτώσεις.

Πηγές του υπουργείου Υποδομών δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να προκλήθηκε διαρροή νερού εξαιτίας ρωγμής στο τοιχίο, με αποτέλεσμα τη διάβρωση του εδάφους.

Οι επιστήμονες από την πλευρά τους εκφράζουν προβληματισμό για τα αίτια της καταστροφής, ενώ επισημαίνουν πως απαιτείται συντήρηση του δικτύου.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην εφημερίδα «Δεν γίνεται να σπάσει ο αγωγός εξαιτίας των βροχοπτώσεων. Το μόνο το οποίο μπορεί να συμβεί -αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο- είναι να έχουμε τόσο ισχυρές και ραγδαίες βροχοπτώσεις ώστε να διαβρωθεί το έδαφος κάτω από τον αγωγό και να διαρραγούν τα τοιχία.

Ακόμη και αυτό, όμως, καθίσταται πολύ δύσκολο, καθώς τα συγκεκριμένα συστήματα είναι κατασκευασμένα με τέτοιες προδιαγραφές ώστε να μεταφέρουν πολύ μεγάλα φορτία».

 

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.