Ιαπωνία: πλουτώνιο στο έδαφος στη Φουκουσίμα (video)

0
18

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Πλουτώνιο βρέθηκε σε πέντε σημεία στο έδαφος στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Ιαπωνίας, που όμως «δεν παρουσιάζει κίνδυνο» για την ανθρώπινη υγεία, όπως ανακοίνωσε η ηλεκτρική εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την τελευταία ενημέρωση της εταιρείας ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών αποδεικνύουν ότι το πλουτώνιο προήλθε από δείγματα που ελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, δήλωσε ότι το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό συνέβη σε μια περιοχή που απαιτούσε επαγρύπνηση.

«Πρέπει να συνεχίσουμε διαχειριζόμενοι μια πραγματικότητα, που απαιτεί αίσθημα υψίστης ετοιμότητας», δήλωσε ο Καν στο ιαπωνικό κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, κατά τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Μέχρι σήμερα οι αναλύσεις διενεργούνταν στη νότια πλευρά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Νο 1), στην έξοδο των αντιδραστήρων 1 και 4, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της 11ης Μαρτίου, και όπου το επίπεδο του ιωδίου 131 ήταν την Κυριακή σχεδόν 2.000 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο ενός από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου μπορεί να προκλήθηκαν από τη μερική τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Η μερική τήξη είναι πιθανό να προκλήθηκε όταν το τσουνάμι κατέστρεψε τον αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του συστήματος ψύξης του.

Οι δηλώσεις αυτές του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιούκιο Εντάνο στόχο είχαν να τονίσουν ότι δεν υπήρξε ρωγμή στο κέλυφος του αντιδραστήρα Νο2, όπως φοβούνταν ορισμένοι ειδικοί.

«Η ραδιενέργεια στο αέρα περιορίστηκε κυρίως μέσα στο κτίριο του αντιδραστήρα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το νερό δεν περνά στο έδαφος ή στην θάλασσα», υπογράμμισε ο Εντάνο.

«Πιστεύω ότι ίσως η κατάσταση να είναι πολύ σοβαρότερη από αυτή που θέλουν να πιστεύουμε», τόνισε ο ειδικός Νετζμεντίν Μεσκάτι από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, προσθέτοντας πως ίσως να χρειαστούν εβδομάδες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και μάλλον είναι αναγκαία η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.

Εντοπίστηκαν μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στη Νότια Κορέα

Μικρές ποσότητες ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στη Νότια Κορέα και φαίνεται ότι προέρχονται από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες στην πληγείσα από το σεισμό και το τσουνάμι Ιαπωνία, ανακοίνωσε το κορεάτικο Ινστιτούτο Πυρηνικής Ασφάλειας (KINS).

Χαμηλές συγκεντρώσεις Ξένου 133 (Xenon-133, ένα ραδιενεργό ισότοπο αδρανούς αερίου, μετρήθηκαν στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε το KINS.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η συγκέντρωση ήταν πολύ χαμηλή και δεν δημιουργεί κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού.

 

Πηγή Πρώτο Θέμα

Σχόλια