Ραδιενεργό ιώδιο σε δείγματα νερού στη Μασαχουσέτη

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου που προέρχονται από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκαν σε δείγμα βρόχινου νερού νερού στη Μασαχουσέτη την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

Εκτός από τη Μασαχουσέτη, χαμηλή συγκέντρωση ραδιενεργού ιωδίου -131 εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια, την Ουάσινγκτον και την Πενσιλβάνια, όμως οι επιστήμονες καθησυχάζουν διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα για τη δημόσια υγεία και τα αποθέματα νερού.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με το νερό, σε δείγματα αέρα από την ίδια περιοχή στη Μασαχουσέτη δεν εντοπίστηκαν ίχνη ραδιενέργειας.

Μετά τον πυρηνικό εφιάλτη στη Φουκουσίμα, οι ΗΠΑ  άρχισαν να συλλέγουν δείγματα σε 100 περίπου περιοχές που υπάγονται στο δίκτυο παρακολούθησης ραδιενέργειας της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος.

«Οι προμήθειες πόσιμου νερού στη Μασαχουσέτη δεν έχουν επηρεαστεί από τη μικρή αύξηση της συγκέντρωσης ραδιενέργειας» δήλωσε ο John Auerbach, τοπικός αξιωματούχος για τη δημόσια υγεία.

«Θα ελέγχουμε συνεχώς το πόσιμο νερό και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας» προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα ίχνη ραδιενεργού ιωδίου που βρέθηκαν πιθανότατα σε λίγο καιρό δεν θα είναι καν ανιχνεύσιμα.

econews

Σχόλια