Η IAEA σχεδιάζει σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται συντονισμένη δράση μετά την κρίση στην Ιαπωνία.

Ο πυρηνικός εφιάλτης στη Φουκουσίμα, πυροδότησε διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών και το θέμα επανεξετάζεται.

Σε αυτό το πλαίσιο ο γενικός διευθυντής της IAEA, που προωθεί την ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί πιθανότατα τον Ιούνιο στη Βιέννη, με τη συμμετοχή υπουργών από τα 151 κράτη μέλη της Υπηρεσίας.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε πολιτικό επίπεδο. Δεν είναι μόνο θέμα τεχνικών εμπειρογνωμόνων», επισήμανε ο κ. Yukiya Amano.

Μεταξύ άλλων ο κ. Amano διευκρίνισε ότι η σύνοδος θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία, στη διαχείριση κρίσεων και στην εξεύρεση τρόπων για την προώθηση της ατομικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το Reuters, τα μέσα ενημέρωσης αλλά και διπλωματικά «πηγαδάκια» κατηγορούν την IAEA, υποστηρίζοντας ότι αργεί να επέμβει και να βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης.

econews

 

Σχόλια