Κλωνοποιημένα: κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τα κλωνοποιημένα, καθώς απορρίφθηκε η προτεινόμενη νομοθεσία για τις διαδικασίες έγκρισης νέων ειδών τροφίμων.

Έπειτα από ολονύκτιο θρίλερ, οι Ευρωπαίοι βουλευτές ήταν έτοιμοι να αποσύρουν το αίτημά τους για απαγόρευση της πώλησης τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους, αρκεί να θεσπιζόταν υποχρεωτική σήμανση για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψε και τα δυο αιτήματα, εκφράζοντας φόβους για «εμπορικό πόλεμο» από τις χώρες που ήδη εξάγουν προϊόντα τα οποία προέρχονται από απόγονους κλωνοποιημένων ζώων, όπως οι ΗΠΑ.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπάθησε να πιέσει το Συμβούλιο να δεχτεί μια λύση που είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, αφού στην πράξη θα έπρεπε να σχεδιάσουμε τα γενεαλογικά δέντρα για κάθε φέτα τυριού ή σαλαμιού» δήλωσε ο Sandor Fazakas, υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ουγγαρίας.

Η Ουγγαρία που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο, ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμη να δεχτεί την απαγόρευση της κλωνοποίησης για την παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη καθώς και τη σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από απόγονους κλωνοποιημένων, αρκεί αυτό να γινόταν σταδιακά.

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι οι νομοθετικές προτάσεις για τα αποκαλούμενα «νέα τρόφιμα» θα πρέπει να επανασχεδιαστούν.

econews

Σχόλια