Οικολογική μετακίνηση θέλουν Ευρωπαίοι οδηγοί και Κομισιόν – Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου

0
22
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη βούληση των Ευρωπαίων οδηγών να στραφούν στην οικολογική μετακίνηση υπό την προϋπόθεση ότι οι κυβερνήσεις θα παρέχουν τα κατάλληλα κίνητρα ανέδειξε έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωβαρόμετρο στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ίδια έρευνα το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερα χρήματα για ένα αυτοκίνητο μειωμένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ σε ποσοστό άνω του 70% απάντησαν πως θα χρησιμοποιούσαν τις δημόσιες συγκοινωνίες αν ίσχυε ενιαίο εισιτήριο για το σύνολο των μέσων μεταφοράς.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών Σιιμ Καλλάς δήλωσε σχετικά πως τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν μεγάλη ώθηση στις ενέργειες της ΕΕ προς ένα βιώσιμο μοντέλο μετακινήσεων.

Μάλιστα, έθεσε ως στόχο για το 2050, τα ταξίδια απόστασης άνω των 300 χιλιομέτρων να πραγματοποιούνται κατά πλειοψηφία από τρένα και όχι από αυτοκίνητα.

Σημείωσε δε χαρακτηριστικά πως “η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως πρέπει να περιοριστούν οι μεταφορές για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή δεν είναι αληθής” και πρόσθεσε πως “μπορούμε να ‘σπάσουμε’ την εξάρτηση του συστήματος μεταφορών από το πετρέλαιο δίχως να θυσιάσουμε την αποτελεσματικότητά του και να δυσχεράνουμε τις μετακινήσεις”.

econews

Σχόλια