Ενέργεια: στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε το ν/σ του ΥΠΕΚΑ

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε την Τετάρτη το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αγορά ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τα σχέδια αγωγών, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, έργο που καρκινοβατεί εξαιτίας της στάσης της Βουλγαρίας, ρυθμίζονται θέματα όδευσης, απαλλοτριώσεων και φορολογίας. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η προώθηση αυτών των ρυθμίσεων αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την υλοποίηση του έργου.

Σε ό,τι αφορά τους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Βουλγαρίας, τα έργα χαρακτηρίζονται εθνικής σημασίας και δημόσιας ωφέλειας. Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην έκδοση των πράξεων για τη χωροταξική οριοθέτησή τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, προβλέπεται η ίδρυση φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Θα κάνει τους διαγωνισμούς και τις παραχωρήσεις περιοχών για έρευνες κοιτασμάτων.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση τριών νέων Εταιριών Παροχής Αερίου στη Στερεά Ελλάδα και στην Εύβοια, στην Κεντρική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και ρυθμίσεις για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια