Πυρηνική ενέργεια: «H Ευρώπη μπορεί να απεξαρτηθεί» λέει η Greenpeace

0
25

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Ενεργειακή Επανάσταση, το ενεργειακό σενάριο που εκπόνησαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) και η Greenpeace, αποδεικνύει ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει το 2050, σε 97% παραγωγή ενέργειας, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η ίδια μελέτη δείχνει πως μπορούμε να μειώσουμε πάνω από τη μισή παραγόμενη πυρηνική ενέργεια, μέχρι το 2020. Αυτό μεταφράζεται σε 73GW λιγότερα από πυρηνική ενέργεια, δηλαδή κλείσιμο 75 αντιδραστήρων, οι οποίοι μπορούν να αντικατασταθούν κυρίως από αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και βιομάζα.

Το λόμπι-γκρουπ που εκπροσωπεί τη γερμανική βιομηχανία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δήλωσε στις 16 Μαρτίου πως: οι ΑΠΕ μπορούν, και με το παραπάνω, να αντικαταστήσουν το ενεργειακό κενό από τους 7 παλαιούς γερμανικούς αντιδραστήρες που η λειτουργία τους ανεστάλη προσωρινά.

Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος εκστρατείας για την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές, στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace, δήλωσε:

«Η Ευρώπη, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δε χρειάζεται ένας μεγάλος σεισμός για να προκληθεί μία κρίση στα συστήματα ψύξης, των ευρωπαϊκών πυρηνικών σταθμών. Σχεδόν οι μισοί αντιδραστήρες της Ευρώπης, αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Συνεπώς, θα πρέπει να ενισχυθούν πρώτα οι κανόνες ασφαλείας για τους πυρηνικούς σταθμούς και έπειτα να δοκιμάσουμε τα όρια ασφαλείας τους. Ειδάλλως, το “τεστ-αντοχής” θα αποτελέσει άλλη μία πρόφαση για να συνεχίσουμε «εφησυχασμένοι» την πυρηνική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, η θέσπιση αυστηρότερων κλιματικών στόχων από τα κράτη-μέλη είναι απαραίτητοι, προκειμένου να προωθηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις σε ΑΠΕ, δίκτυα και εξοικονόμηση ενέργειας, που θα μας βάλουν σε ένα μονοπάτι οριστικής απεξάρτησης από τα πυρηνικά. Η Ε.Ε., από φέτος κιόλας, θα πρέπει να υιοθετήσει στόχο μείωσης εγχώριων εκπομπών κατά τουλάχιστον 30% ως το 2020.»

Πηγή/Photo: Greenpeace Greece

Σχόλια