Μικρή ποσότητα ραδιενέργειας σε ταξιδιώτες από την Ιαπωνία

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, στο πλαίσιο της μέριμνας που έχει λάβει για τα άτομα που φθάνουν στην Ελλάδα από την Ιαπωνία, ανακοινώνει ότι μέχρι στιγμής έχουν ενημερωθεί σχετικά και έχουν υποβληθεί σε πρωτογενή ραδιολογικό έλεγχο 47 άτομα.

Ίχνη ραδιοϊσοτόπων, πολύ μικρής ποσότητας, ανιχνεύθηκαν σε προσωπικά αντικείμενα, γι’ αυτό επακολούθησε δευτερογενής έλεγχος σε πέντε περιπτώσεις, χωρίς τελικά να εντοπιστεί ραδιορρύπανση, η οποία να χρήζει περαιτέρω ενεργειών.

Υπενθυμίζεται ότι ραδιολογικός έλεγχος είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί στους Διεθνείς Αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και στις εγκαταστάσεις της ΕΕΑΕ.

Σε ανάλογες ενέργειες έχουν προβεί ομόλογες αρχές σε Ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία κ.α., πραγματοποιώντας έλεγχους επιβατών προαιρετικά και κυρίως στα άτομα που προέρχονται από την εκκενωθείσα περιοχή.

Αναφορικά με τα ελληνικά πλοία, εκτός από τις αρχικές προληπτικές συστάσεις προς τους ναυτιλλόμενους, η ΕΕΑΕ έχει επιπλέον εκδόσει σύσταση για την απομάκρυνσή τους σε ακτίνα 80 χλμ. από την περιοχή του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi.

Επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη απόσταση των 80 χλμ. προέκυψε από δοσιμετρικές εκτιμήσεις.
Ανάλογη σύσταση απομάκρυνσης έχει εκδοθεί από τις Γερμανικές αρχές.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (www.eeae.gr), όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEPγια τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια