Στο μεσογειακό πρόγραμμα «Πρότυπο Δάσος» τα Γρεβενά

0
66

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η περιοχή της Καστίλης Λεόν καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ισπανίας και γνώρισε τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του περιορισμού των δασών της λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον Ota.gr, ο αγροτικός πληθυσμός συρρικνώθηκε και γρήγορα προέκυψαν ερωτηματικά για το πώς μπορεί ο τόπος να διατηρήσει το οικολογικό του απόθεμα και να εξασφαλίσει την επιβίωση του ανθρώπινου δυναμικού του.

Έτσι το ενδιαφέρον στράφηκε στον Καναδά που είχε ήδη δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο «Πρότυπων δασών», το οποίο παρέχει τεχνογνωσία και υποστήριξη σε δράσεις δασοπροστασίας.

Η αρχή έγινε και συνοδεύτηκε στη συνέχεια από πρωτοβουλίες που αξιοποιούσαν τα χαρακτηριστικά της Καστίλης Λεόν: τα μεγάλα κοπάδια, τους πλούσιους βοσκότοπους, τα δάση, τα ποτάμια και τις λίμνες της.

Η εν λόγω περιοχή ανακηρύχθηκε και επίσημα «πρότυπο δάσος», καθώς κατάφερε να αξιοποιήσει στο έπακρο τα γαλακτοκομικά της προϊόντα αλλά και τα φαρμακευτικά της φυτά, τα οποία προωθούνται με επιτυχία στην αγορά.

Αυτό το παράδειγμα φιλοδοξεί να μιμηθεί και ο Δήμος Γρεβενών, ο οποίος διαθέτει πλέον ένα τεράστιο δασικό πλούτο: τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η καφέ αρκούδα, τα πολλά πέτρινα γεφύρια, ο πολιτισμός και η παράδοση της περιοχής, η εύκολη πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού, το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, τα μανιτάρια αλλά και με δυνατότητα για πολλαπλές εναλλακτικές δραστηριότητες όπως το ράφτινγκ, το κανό και καγιάκ, την πεζοπορία και την ορειβασία.

Η υποψηφιότητα των Γρεβενών ξεκίνησε από την ενεργοποίηση, το 2009, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, στο οποίο μετέχει επίσης από την Ελλάδα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με σημείο αναφοράς το Πήλιο.

 

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια