Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις εισαγωγές τροφίμων από Ιαπωνία

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων από τις περιοχές  της Ιαπωνίας που επλήγησαν από τη διαρροή ραδιενέργειας, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ακατάλληλο για βρέφη κρίθηκε το νερό στο Τόκιο καθώς σε δείγματα ανιχνεύθηκε συγκέντρωση ιωδίου 210 μπεκερέλ ανά κιλό, ποσότητα υπερδιπλάσια του ορίου ασφαλείας για τα παιδιά.

Ο κυβερνήτης του Τόκιο, Shintaro Ishihara, δήλωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας δε συνιστούν άμεση απειλή για την υγεία και ότι η χρήση του νερού μπορεί να συνεχιστεί.

«Σε ό,τι αφορά όμως τα παιδιά κάτω του ενός έτους, θα συνιστούσα να μην πίνουν νερό βρύσης», διευκρίνισε.

Αποτυπώνοντας τη διεθνή ανησυχία, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι σταματά τις εισαγωγές γάλακτος, λαχανικών και φρούτων από τέσσερις περιφέρειες γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Νότια Κορέα ενδέχεται να είναι η επόμενη χώρα που θα απαγορεύσει εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία, ενώ η Γαλλία ήδη ζήτησε από την Κομισιόν να εξετάσει σοβαρά το θέμα της εναρμόνισης των ελέγχων σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα για την επαναλειτουργία των συστημάτων ελέγχου και ψύξης, έτσι ώστε να αποτραπεί περαιτέρω ραδιενεργός μόλυνση.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα δείχνει να λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ιαπωνία, καθώς την Τετάρτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, εκτός από το νερό και το γάλα, υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν σε 11 τύπους λαχανικών από τη Φουκουσίμα.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο καθησυχάζουν τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ο σεισμός, το τσουνάμι και ο πυρηνικός εφιάλτης, η χειρότερη κρίση που ζει η Ιαπωνία μετά τον Β’ΠΠ, εκτιμάται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά της τάξης των 300 δις. δολαρίων και διαδοχικά σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αυτό που πραγματικά συγκλονίζει όμως είναι ότι 23.000 άνθρωποι από τις παράκτιες περιοχές έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια