Ιαπωνία: νέα προβλήματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Αύξηση της ραδιενέργειας στα 500 μιλισεβέρτ την ώρα, ποσό που καταγράφεται στη ζώνη κινδύνου, μέτρησε η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα και διέταξε την εκκένωση του χώρου από το εργατικό προσωπικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα «Νέα», τη μεγαλύτερη διαρροή ραδιενέργειας παρουσιάζει ο αντιδραστήρας 2, ενώ αυξάνεται επικίνδυνα η θερμοκρασία στον αντιδραστήρα 1.

Η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco), διαχειρίστρια του σταθμού ανακοίνωσε ότι βγαίνει μαύρος καπνός από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

«Δεν γνωρίζουμε εάν ο καπνός βγαίνει από το κτίριο που στεγάζει την τουρμπίνα ή από το κάλυμμα του αντιδραστήρα» δήλωσε εκπρόσωπός της.

Το εθνικό παρατηρητήριο για την ασφάλεια από πυρηνικά ατυχήματα, ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία έχει ανέλθει κοντά στους 400 βαθμούς Κελσίου, εντός ενός διαμερίσματος υψηλής πίεσης στον αντιδραστήρα 1, του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην επαρχία Νταιτσίι, όπου το ανώτερο επιτρεπτό όριο δεν ξεπερνά τους 302 βαθμούς Κελσίου.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι υπάρχουν μέσα στο εργοστάσιο προσπαθώντας να αποτρέψουν μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή, οι οποίοι πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα καθώς εκτοξεύονται πάλι τα επίπεδα της ραδιενέργειας που εκλύονται από τους επικίνδυνους αντιδραστήρες.

Επικίνδυνο κρίθηκε και το νερό της βρύσης στην ιαπωνική πρωτεύουσα των 13 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ποσοστό ραδιενεργού ιωδίου που ξεπερνά τα επιτρεπτά για τα βρέφη επίπεδα ανιχνεύτηκε σε αυτό αλλά και στο νερό της βρύσης πέντε προαστίων του Τόκιο.

Συγκέντρωση ιωδίου 210 μπεκερέλ ανά κιλό ανιχνεύτηκε σε δείγμα τρεχούμενου νερού, ενώ το επιτρεπτό όριο που έχουν ορίσει οι ιαπωνικές αρχές είναι 100 μπεκερέλ για τα βρέφη.

Οι ιαπωνικές αρχές συστήνουν στους γονείς να μην δίνουν νερό της βρύσης στα βρέφη, αλλά και να μην το χρησιμοποιούν για την παρασκευή γάλακτος.

 

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια