Φοροαπαλλαγές για τις έρευνες υδρογονανθράκων – Διάσταση απόψεων ΥΠΕΚΑ-ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών

0
13
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην έρευνα υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης μιλώντας την Τρίτη (22/3) σε εκδήλωση για την ενεργειακή οικονομία στο Μέγαρο Μουσικής. 

Oπως αποκάλυψε ο κ.Μανιάτης, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία φορέα έρευνας υδρογονανθράκων έχει ήδη λάβει την τελική του μορφή και προβλέπει μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις που θα έλθουν στη χώρα για να επενδύσουν, καθώς και αύξηση της έκτασης των περιοχών που θα παραχωρούνται για έρευνα.

Επίσης ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε την αταλάντευτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιδίωξη της κυβέρνησης, σε συνεργασία με άλλα κράτη της Ε.Ε., να χαρακτηριστεί ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream, ως «έργο Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».
Χαρακτήρισε δε “βαρύνουσας σημασίας” την κατασκευή του ελληνο-ιταλικού αγωγού μεταφοράς Αζέρικου Αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη (ITGI) και δήλωσε πως προωθείται στη Βουλή η ψήφιση ειδικών ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του Υποθαλάσσιου Αγωγού Poseidon, για τη Διασύνδεση Ελλάδας- Ιταλίας, καθώς και του Αγωγού για τη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).
Τέλος, ο κ. Μανιάτης προανήγγειλε την ίδρυση των τριών νέων εταιριών παροχής αερίου σε Ανατολική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ο κατάλογος των εταιριών (short list) για το διαγωνισμό του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Ηλεκτρισμού, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, υποστήριξε ότι με στόχο την ενίσχυση των έργων ΑΠΕ θα πρέπει να εντάσσονται κατά προτεραιότητα στο σύστημα οι μονάδες ΑΠΕ χαμηλής διείσδυσης και παράλληλα να επεκταθεί το δίκτυο στις αντίστοιχες περιοχές (Εύβοια, Πελοπόννησος και νησιά).

—Δεν βρέθηκε “χρυσή τομή” με τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς

Εντωμεταξύ η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη συναντήθηκε την Τετάρτη (23/3) με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να τους ενημερώσει για το νομοσχέδιο ενσωμάτωσης του 3ου ενεργειακού πακέτου στην ελληνική νομοθεσία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ. Αρθ. Ζερβός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Δ. Κοπελούζος, Ε. Μυτιληναίος, Γ. Περιστέρης, Α. Καλλιτσάντζης, Θ. Βάρδας, Μ. Κακαράς.

Οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί δεν καλύφθηκαν από το νομοσχέδιο, καθώς επιμένουν στη θέση τους ότι ο φορέας διαχείρισης των δικτύων ηλεκτροδότησης που θα διαδεχθεί τον ΔΕΣΜΗΕ πρέπει να είναι ανεξάρτητος από τη ΔΕΗ, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

econews

Σχόλια