Ανησυχία για τις τιμές του πετρελαίου

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει πολυάριθμα εμπόδια που απειλούν να εκτροχιάσουν την προσπάθεια αποκατάστασής της. Οι οικονομολόγοι παρόλα αυτά φοβούνται περισσότερο ένα μείζον πρόβλημα: Τις τιμές του πετρελαίου.

Για του λόγου το αληθές περισσότεροι από τα δύο τρίτα των 23 οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το CNNMoney προσδιόρισαν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου ως το σοβαρότερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η οικονομία.

Δεδομένου του ότι οι εξεγέρσεις διαδίδονται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική,οι τιμές έχουν πετάξει στα ύψη, περίπου 15% τους τελευταίους δύο μήνες, πράγμα που ωθεί τις τιμές της βενζίνης να αυξάνονται συνεχώς.

Και καθώς η κατάσταση στη Λιβύη κλιμακώνεται, οι οικονομολόγοι αισθάνονται πιο ταραγμένοι για τις τιμές του πετρελαίου, παρά για άλλα προβλήματα που απειλούν την οικονομία, όπως την κρίση στην Ιαπωνία, τις περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες και τη συνεχή αδυναμία στον τομέα της οικοδομής.

«Το πετρέλαιο και η βενζίνη παραμένουν μια πολύ μεγάλη ανησυχία για ‘μένα, η οποία έχει δημιουργηθεί από τα γεγονότα που συνεχίζονται στην Ιαπωνία» δήλωσε ο Bernard Baumohl, προϊστάμενος της ομάδας οικονομικής προοπτικής του Princeton, N.J., «αλλά δεν έχουμε καθόλου επαναπαυτεί και από τα γεγονότα που συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».

Ο Baumohl σκέφτεται ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου διακινδυνεύουν την αποκατάσταση της οικονομίας με το «χτύπημα» των καταναλωτικών πορτοφολιών και τη διατήρηση των επιχειρήσεων στο χείλος του γκρεμού.

Οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη αυτό το έτος είναι μειωμένες σχεδόν μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα και ανέρχονται σε ποσοστό 2.8%.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα που οι τιμές της βενζίνης θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αποτρέποντας την οικονομική ανάπτυξη.

Τέλος, «καθώς πηγαίνουμε προς την εποχή, που η οδήγηση φτάνει στο ζενίθ της , οι βασικές εποχιακές πιέσεις θα οδηγήσουν σε φόρο στην τιμή της βενζίνης», ανέφερε ο Bruce McCain της ιδιωτικής τράπεζας Key.

 

Πηγή Πρώτο Θέμα

Σχόλια